Pred čitaocima knjiga "Sestre Šanel" autorke Džudit Litl: Priča o snažnim i neukrotivim ženama

Ilijana Božić
Pred čitaocima knjiga "Sestre Šanel" autorke Džudit Litl: Priča o snažnim i neukrotivim ženama

BANjALUKA - Zadivljujuća priča o dvije snažne, neukrotive žene koje su zauvijek promijenile modnu scenu, knjiga "Sestre Šanel" autorke Džudit Litl prevedena je na srpski jezik i dostupna je čitaocima zahvaljujući izdavačkoj kući "Laguna".

Djelo je na srpski jezik preveo Žermen Filipović, a oni koji vole da pročitaju zanimljivosti o ličnostima iz svijeta umjetnosti zaista će uživati u ovoj knjizi.

Svi smo čuli za Koko Šanel, za ženu koja je stvorila malu crnu haljinu kojom je postavila modne standarde, ženu čije su modernističke misli, moda inspirisana muškom odjećom i traganje za jednostavnošću od nje stvorile jednu od značajnih i zanimljivih ličnosti 20. vijeka. Ali mnogi ne znaju kako je Gabrijela postala Koko i kako je prezime Šanel postalo prepoznatljivo u svijetu modne industrije. Ova je knjiga osvijetlila njen život i njenu sestru Antoanetu koja joj je bila velika podrška. Skrenula je pažnju na njenu manje poznatu sestru i njenu ključnu ulogu u uspjehu velike Koko.

Knjiga "Sestre Šanel" pokazuje put uspjeha, ali i služi kao inspiracija i nada te kroz život sestara pokazuje da ne treba da odustajemo od svojih želja i talenata.

Naime, Gabrijela Koko Šanel i njena sestra Antoaneta su oduvijek imale velike snove i znale su da su predodređene za nešto bolje i veliko. Dok su bile djevojčice porodica ih je napustila, pa su odrastale u manastirskom sirotištu. Tu su ih kaluđerice odgajale s ciljem da budu uzorne i dobre supruge zanatlija ili bakalina. Međutim, Gabrijela i Antoaneta nisu odustajale od svojih snova, a njihova mašta je rasla dok su iščitavale romantične romane i isječke iz novina koje su krile ispod podnih dasaka.

Kada su napunile osamnaest godina, zauvijek su napustile sirotište i tada počinje čarolija, jer za njih ništa osim veličanstvenog nije bilo dovoljno.

Iz izdavačke kuće "Laguna" su istakli da je riječ o romanu koji govori o opstanku, ljubavi, gubitku, trijumfu i sestrama koje su zauvijek promijenile svijet mode.

- U ovom djelu čitajte istoriju sestara Šanel. Samostanski zidovi nisu ih mogli štititi večno i kad najzad postanu punoletne, sestre polaze sa čvrstom odlučnošću da se dokažu u društvu koje ih je oduvek potcenjivalo. Njihov put ih iz siromaštva uzdiže se do otmenih kafea u Mulenu, blistavih koncertnih dvorana u Višiju i do malog salona šešira u Kambonovoj ulici u Parizu, gde posao uzima maha i širi se na glamurozna francuska odmarališta - naveli su iz "Lagune".

Knjiga će čitaocima pokazati i kako su se životi sestara Šanel nepovratno promijenili kada je izbio Prvi svjetski rat i kako su njih dvije skupile hrabrost da stvore svoje mjesto u svijetu čak i kad su bile razdvojene.

Autorka

Autorka knjige Džudit Litl je odrasla u Virdžiniji i diplomirala je na Odjeljenju za spoljnu politiku Univerziteta Virdžinije. Bila je u uredništvu časopisa "Journal of International Lanj" i "Dilardov stipendista". Živi u Hjustonu u Teksasu, a pored ovog romana napisala je i istorijski "Zdanje Vikvit", čija se radnja dešava za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana