Praznik uz note prvaka Beogradske opere

Mirna Pijetlović
Praznik uz note prvaka Beogradske opere

Banjaluka - Koncert prvaka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu okupio je brojne ljubitelje klasičnih nota u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, koji je priređen u nedjelju uveče povodom Dana državnosti Srbije.

Svojim glasovima, veče nazvano "Sretenje u Banskom dvoru", uljepšali su sopran Suzana Šuvaković-Savić, mecosopran Ana Jovanović, bas bariton Aleksandar Stamatović uz klavirsku saradnju Tatjana Drobni.

Repertoar su činili klasici umjetničke muzike, od Mocarta, Sen-Sansa, do Verdija i Štrausa, od domaćih kompozitora tu je bio Bajić, kao i neizbježne napolitanske arije koje publika voli.

Prije velikana opere, aplauze publike je izmamio dječiji hor Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke koji su izveli pjesmu "Najlepša je zemlja moja", a nastupili su i studenti prve godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je da 15. februar ima veliki značaj u srpskom narodu, jer označava datum početka Prvog srpskog ustanka i donošenje prvog srpskog ustava.

- Manifestaciju smo nazvali "Sretenje u Banskom dvoru", sa željom da se i dalje srećemo i družimo - rekao je Nikolić.

Bas bariton Aleksandar Stamatović, koji je svojom izvedbom i glasom oduševio publiku istakao je da se svaki put rado vraća u Banjaluku, jer ovdašnja publika i te kako zna da cijeni operu.

- Oseti se da je publika ovde željna opere i vidi se da uživaju u arijama koje izvodimo, što umetniku predstavlja veliki značaj. Želeo bih da čujem da je i Banjaluka dobila svoju operu, koju i te kako zaslužuje, a mi smo spremni da pomognemo svojim znanjem i iskustvom - rekao je Stamatović i naglasio da Banjaluka ima veliki potencijal za osnivanje opere, jer ima Akademiju umjetnosti koja školuje kvalitetne mlade pjevače, kao i orkestar i hor.

Ushićenje nije krila ni sopran Suzana Šuvaković-Savić, jer kako kaže, uvijek se rado vraća u Banjaluku, jer gostoljubivost može da uporedi sa onom kada je pjevala u Seulu pred 11.000 ljudi.

- Uvek se trudimo da napravimo dobar i ozbiljan program, koji sa druge strane treba da bude i prepoznatljiv publici. To su, kako mi umetnici volimo da kažemo, "lake note", mada uopšte nisu lake za otpevati - istakla je Šuvaković-Savićeva, te naglasila da je zadovoljstvo svakog umjetnika da pjeva pred punom salom, što u Banjaluci svaki put doživi.

Iza ove vrhunske umjetnice i odličnog pjevača u čije kvalitete su se uvjerili u Banjalučani su brojne uloge, a publika može da je sluša u ulozi Toske u istoimenoj operi, a trenutno radi na Verdijevom "Don Karlosu", odnosi ulozi kraljice Elizabete i nakon toga slijedi "Moć sudbine" odnosno uloga Eleonore.

- U međuvremenu imam veliki broj koncerta u Srbiji i regionu, što me čini jako srećnom, jer mislim da pevač koji je u punoj snazi treba da pokaže i da sve od sebe. Pevač se tako gradi i napreduje, jer bez scene i novih uloga nekako sve nema smisla - zaključila je Šuvaković-Savićeva.

Svečanosti povodom Dana državnosti Srbije prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije i Republike Srpske.

Nagrada

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, dodijelio je i nagradu za najbolji učenički literarni rad o temi "Srbiji za rođendan" učeniku trebinjske Gimnazije Nikoli Duperi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana