Praznik obojen najljepšom muzikom

Mirna Pijetlović
Praznik obojen najljepšom muzikom

Banjaluka - Svečano novogodišnje raspoloženje i ushićenje osjećalo se i sat prije Novogodišnjeg koncerta Banjalučke filharmonije, a publika naoružana osmijesima je u velikim redovima ispred Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci strpljivo čekala da uđe u salu.

A u sali je vrilo kao u najsavršenije organizovanoj košnici, gdje su se 60 muzičara, solisti, dirigenti, ali i domaćini iz Banskog dvora trudili da sve bude perfektno organizovano kako bi publika uživala u muzičkoj priči, ispričanoj kroz instrumente i glasove, uz dirigentsku palicu gospođe Vanese Kremenović.

- Nikada nije bila ovolika zainteresovanost za naš koncert i to mi je posebno drago, jer smo uložili ogroman napor kako bi ovaj koncert bio održan. Želim da zahvalim našoj publici što nam uvijek ukazuje veliko povjerenje i prati naš rad - rekla je Kremenovićeva.

Tačno u podne, kako i dolikuje svečanom dočeku Pravoslavne nove godine, orkestar je počeo koncert dvjema svitama iz opere "Karmen" Žorža Bizea. Prvi aplauzi su unijeli dodatno svečano raspoloženje kako među publiku, tako i na scenu gdje je solista Aleksandra Kopić, praćena orkestrom, na flauti odsvirala ariju Lenskog iz opere "Evgenije Onjegin" Čajkovskog.

Gospođu Kremenović je na sceni zamijenila fenomenalni dirigent iz Beograda Vesna Šouci, koja diriguje najvećim orkestrima beogradske i novosadske kulturne scene.

- Svaki put sa neopisivom emocijom dolazim u Banjaluku i velika mi je čast što imam priliku da budem dio ove predivne svečanosti. Moram da naglasim da je simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije pokazao izuzetan napredak i zato mu je potrebno pružiti još veću podršku kako bi još više bila njegovana profesionalna muzička scena - rekla je Šoucijeva i dodala da su pripremali izuzetno zahtjevan repertoar sa virtuoznim kompozicijama.

A svoju izuzetnost u nastupu i savršenost u glasu pokazao je još jedan solista, nadareni sopran Albina Smajlović koja je izvođenjem arija Pučinija i Dvoržaka prisutne ostavila bez teksta.

Veliko iznenađenje na koncertu je bio virtuozni nastup violiniste Roberta Lakatoša koji je svojim izvođenjem dočarao emociju kompozicija Sarastea i Vjanjevskog. Dašak modernog u klasični repertoar donijela je svojim glasom pjevačica Marija Šestić koja je izvela numeru "Let it snonj", a publika je uživala i u plesnim pokretima Marije Kelečević i Vukašina Vukovića.

- Ovo mi je drugi put da učestvujem na Novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije i bila bih presrećna kada bi ovaj divni događaj prerastao u tradiciju - poručila je Šestićeva.

Svi oni koji nisu uspjeli da uđu u salu imali su priliku da uživo prate koncert putem LED ekrana uz ozvučenje ispred Banskog dvora, a ovaj potez organizatora pokazao se kao veoma uspješan, jer su brojni Banjalučani sa oduševljenjem pratili šta se dešava u sali.

Oni koji su ostali u domovima imali su priliku da Novogodišnji koncert prate ispred malih ekrana u direktnom prenosu Radio-televizije Republike Srpske.

Pored brojnih poklonika muzike, koncert su pratili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, te brojni ministri u Vladi RS i ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života Republike Srpske.

Novogodišnji koncert tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Kabinet predsjednika Republike Srpske, grad Banjaluka, te sponzori i donatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana