Pozorište Prijedor: U novu sezonu na ispeglanim daskama

Snežana Tasić
Pozorište Prijedor: U novu sezonu na ispeglanim daskama

Prijedor - Publika i glumci u Prijedoru konačno su dosanjali već dugo neostvareni pozorišni san te svečano otvorili dograđenu i obnovljenu zgrada Pozorišta Prijedor.

Ova zgrada, koja je izgrađena prije pola vijeka, gotovo je deceniju prokišnjavala, ali to gotovo nikad nije sprečavalo ansambl ovog teatra da na najbolji mogući način iznese svaki pozorišni komad, a publika je uvijek bila tu da ih od srca podrži.

- Ovo je naš san koji smo sanjali dugo godina, da imamo savremenu, modernu i funkcionalnu zgradu, ili još bolje jedan lijep objekat kulture u našem gradu. Ovdje naši snovi ne prestaju. Mi ćemo i dalje sanjati kroz naše predstave i nadamo se da će budućnost donijeti nove uspjehe na umjetničkom polju - rekao je direktor pozorišta Prijedor Zoran Baroš.

Baroš je u ime svih zaposlenih zahvalio gradonačelniku, Gradskoj upravi i svim odbornicima u tekućem i prethodnim sazivima Skupštine grada Prijedor na podršci u ostvarivanju velikog sna svih zaposlenih u ovoj ustanovi. Za obnovu iz gradskog budžeta izdvojeno je 426.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je u gradu Prijedoru mnogo toga urađeno u kulturi i to u vrijeme velike ekonomske i finansijske krize.

- Ponosni smo što smo u ovom vremenu našim glumcima mogli darovati ovako lijep objekat koji nije samo zaštićen od kiše nego multifunkcionalan objekat sa visokim standardima u pozorišnoj umjetnosti - dodao je Pavić.

Pozorište Prijedor ovom prilikom zahvalnice je dodijelilo gradu Prijedoru, gradonačelniku Prijedora Marku Paviću i majstoru tona Mladenu Vlačini.

Svečanost otvaranja renovirane zgrade pozorišta bila je prilika da budu dodijeljene i glumačke nagrade. Glumačku nagradu, koju ova kuća dodjeljuje svake tri godine, dobio je glumac Dean Batoz, a plaketu "Marko Pavković" za doprinos pozorišnoj umjetnosti grada Prijedora glumac Rade Stupar.

Na svečanosti je prikazan snimak sada već kultne predstave "Srpska drama", koju je ansambl Pozorišta Prijedor postavio na scenu prije 20 godina po tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Darka Cvijetića.

- Nekako se pogodilo da bi se ova dva simbola mogla spojiti u jedno i čini mi se da je, prema opštem raspoloženju u kući, to bila naša najbolja predstava - istakao je Cvijetić.

On je dodao da je predstava i danas aktuelna.

- Čini mi se da bi ona bila funkcionalna kada bismo je i sada postavili na scenu, jer smo, nažalost, još utopljeni u mitologiju, da ta srpska drama još traje - istakao je Cvijetić.

Naravno, sada slijede pripreme za nove primjere kojima će ovaj talentovani ansambl mamiti aplauze publike, kako u Prijedoru, tako i u ostalim gradovima Srpske, ali i šire.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana