Pozorišni kostimi hit

Snežana Tasić
Pozorišni kostimi hit

Prijedor - Postavka radova iz bogate umjetničke zbirke prijedorske Galerije '96 privukla je rijeku posjetilaca, koji sa radoznalošću razgledaju djela stvaralaca različitih generacija.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević je rekao da je riječ o izuzetnoj kolekciji, koju čini oko 160 radova, od kojih bi se moglo napraviti više tematskih izložbi.

- Odlučili smo se za jedan presjek, gdje su bile bitne tehnike, a ne autori - rekao je Ilijašević.

Dodao je da je većina radova nastala na prethodnih sedam festivala crteža i muzike, kojima je domaćin Galerija '96, a ostali radovi su uglavnom pokloni autora koji su izlagali u ovom izložbenom prostoru.

Istakao je da je prošle godine u galeriji organizovano deset likovnih izložbi, sedam književnih večeri, devet koncerata i sedmi Festival crteža i muzike.

Najposjećenija je bila izložba pozorišnih kostima tri studentkinje sa beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti. Sudeći po broju posjetilaca, kostimi su bili prava hit.

- Ovu izložbu posjetilo je oko dvije hiljade ljubitelja umjetnosti, a galerija je svaki dan bila prepuna - rekao je Ilijašević.

Dodao je da ništa manje nije bila vrijedna ni izložba čuvenog arhitekte Zorana Bulajića, koji je glavni majstor na Hramu Svetog Save u Beogradu, kao i izložba karikatura Dušana Petričića.

Da je ovaj izložbeni prostor uvijek otvoren za velikane književnosti dokaz je i gostovanje Matije Bećkovića, koje je okupilo brojne poštovaoce pisane riječi.

Etno-boje

Festival muzike i crteža ove godine biće održan u maju u znaku etno-boja.

- Biće izloženo sedam tkalačkih stanova, na kojima će tkati akademske umjetnice, a u okviru festivala biće koncert etno-muzike u malo modernijoj verziji - kazao je Tihomir Ilijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana