Povratak zavičaju Milivoja Unkovića

Sanja Kovač
Povratak zavičaju Milivoja Unkovića

Nevesinje - Izložba slika i skulptura "Sudbina kao povod" akademskog slikara i vajara profesora Milivoja Unkovića, koja je svečano otvorena u Gradskoj galeriji Nevesinje, predstavlja pravi praznik umjetnosti u ovom hercegovačkom mjestu.

Riječ je o izložbi koja je otvorena uoči proslave Milanskog edikta u Republici Srpskoj i predstavlja dio programa obilježavanja ovog značajnog jubileja - 1.700 godina od kada je sveti car Konstantin dao slobodu hrišćanstvu. Otvaranje je u subotu uveče obilježila velika posjećenost, a Unkovićeve slike i skulpture unijele su pozitivnu energiju u prostor galerije.

Izložbu je zvanično otvorio generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Dragan Davidović.

- Radio-televizije Republike Srpske  dala je svoj mali doprinos otvaranju prostora galerije. Da bismo mogli da održimo vatru, taj žižak ideje duhovnosti, bilo kroz izložbe slika ili promocije knjiga, RTRS će biti tu da pomogne da se ta vatra održi - rekao je Davidović na otvaranju izložbe.

U prepunoj galeriji bili su episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić, kao i brojne ugledne zvanice.

Domaćin izložbe bio je načelnik opštine Momčilo Šiljegović, koji je istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pomogao izgradnju galerije u Nevesinju. Šiljegović je kazao da je Milivoje Unković zaslužan da Nevesinje dobije ovakav reprezentativan galerijski prostor.

Unković nije krio zadovoljstvo što je u svom zavičaju predstavio dio bogatog stvaralačkog opusa.

- Drago mi je što je baš u Nevesinju otvorena ova izložba. Riječ je o djelima iz ciklusa "Sudbina kao povod". Izloženi su akvareli i skulpture, a postavka je prilagođena ovoj galeriji - kaže Unković, koji je u nevesinjskoj galeriji izložio 21 sliku i 13 skulptura.

Naglasio je značaj svih ljudi koji su pomogli da se izložba realizuje, a naročito je izdvojio Nadu Ilić i Ljiljanu Buhu, koje su, prema njegovim riječima, imale ključnu ulogu u organizaciji postavke, ali i u realizaciji projekta izgradnje galerije. Podsjetio je i da je akademska slikarka Radmila Lizdek, čijom izložbom je nedavno galerija otvorena, imala udjela i u organizaciji njegove postavke.

- Moć kulture jeste u tome da ona ne poznaje granice, niti joj može isteći mandat. Energija, koja je prisutna na otvaranju ove izložbe, potrebna nam je kako bismo nastavili sa novim aktivnostima, a za to ne treba mnogo sredstava, treba samo dobre volje - smatra Unković.

Svi zainteresovani posjetioci imaće priliku da do 30. juna pogledaju djela Milivoja Unkovića.

Program

- Gradska galerija Nevesinje predstavlja pravo osvježenje za cijelu Hercegovinu. Veoma je dobro arhitektonski opremljena i ima moderan izgled. Pozitivno je što su njena vrata otvorena ne samo za izložbe, nego i za koncerte i književne večeri i sigurno će i u budućnosti imati bogat program - kaže Milivoje Unković.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana