Povratak u Bler izazov za umjetnike

Priredila: Aleksandra Glišić
Povratak u Bler izazov za umjetnike

Banjaluka - Istinski ljubitelji horor filmova sa oduševljenjem su dočekali vijest da nastavak kultnog ostvarenja "Vještica iz Blera" stiže 16. septembra u bioskope.

Iako je od ranije bilo poznato da će svjetska premijera filma, prvobitnog naslovljenog "Šuma", biti na jesen, ni najbolji poznavaoci ovog žanra nisu slutili da je riječ o nastavku jezive priče iz 1999. godine.

Ovaj podatak čuvan je u tajnosti sve do prošle sedmice kada je na Comic-Con konvenciji u San Dijegu otkriveno da su autori ovog ostvarenja odlučili da se pozabave mračnom tajnom iz Blera. Režiju potpisuje Adam Vingard, a scenario je napisao Sajmon Beret. Radnja originalnog filma prati troje dokumentarista koji pokušavaju da istraže lokalni mit u gradiću u Merilendu, da bi zatim u kobnoj noći nestali jedno po jedno.

Novi film nastavlja se odmah na te događaje, a glavni junak je brat stradale djevojke iz prvog dijela koji pokušava da otkrije šta se dogodilo sa njegovom sestrom. Glavna uloga povjerena je zvijezdi serije "Shameless" Džejmsu Alenu Mekjunu. Njega će pratiti nekoliko prijatelja od kojih jedan ide na kurs snimanja dokumentaraca. Tako ćemo opet cijeli film gledati kroz snimke junaka.

Originalna "Vještica iz Blera" je američki niskobudžetni horor film. Iako je najavljivan kao istinita priča, ipak je samo projekat studenata režije iz savezne države Merilend. Priča je smještena u šumi nadomak grada Brukitsvil gdje tri mlada studenta režije Heder Donahu, Džošua Leonard i Majkl Vilijams pokušavaju da zabilježe dokumentarac o vještici iz Blera. To je zapravo legenda o duhu Eli Kedvard; ženi koja je 1785. godine spaljena na lomači baš u gradu Brukitsvil (ranije Bler). Svi oni nestaju pod nerazjašnjenim okolnostima i njihova tijela i video-zapisi ostaju u šumi gdje ih niko ne nalazi. Sve do jednog dana, kada su šumski rendžeri pronašli njihovu video i audio opremu.

Scenario je napisan još 1993. godine na skripti koja je sadržala samo 35 stranica. Snimanje je počelo tek 1997. godine i trajalo je samo osam dana. Zabilježeno je 19 sati videa koji je montažom "spakovan" na 90 minuta trajanja. S obzirom na to da je budžet bio oko 25.000 dolara, ekipa nije mogla da priušti sebi luksuz na snimanju, pa se tako dešavalo da su oskudijevali i sa hranom. To se na platnu pokazalo kao pozitivno jer glumci tvrde da su u noćnim satima izgledali još uvjerljivije.

Rekorderi

Film "Projekat vještica iz Blera" ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao ostvarenje koje je uz minimum ulaganja ostvarilo maksimalan dobitak. Na svaki uložen dolar, autorima se vratilo nešto više od 10.000 dolara dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana