Povelja kralja Milutina Muzeju RS za očuvanje baštine

Aleksandra Madžar
Povelja kralja Milutina Muzeju RS za očuvanje baštine

Banjaluka - Muzej Republike Srpske dobio je do sada najveće priznanje koje može dobiti za svoj rad, za čuvanje kulturne baštine, a to je fototipsko izdanje "Povelje kralja Milutina".

Sa ponosom je ovo saopštila direktor Muzeja Republike Srpske, Nada Puvačić, na konferenciji za novinare.

Stručnjaci iz nacionalnog muzeja gostovali su prije samo nekoliko dana u Etnografskom muzeju u Beogradu gdje su 22. oktobra otvorene dvije izložbe Muzeja RS, "Kićenje - simboli spona između ruralnog i urbanog kostima" i "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe".

- Velika je čast dobiti priznanje, poput ovoga, "Povelju kralja Milutina", jedan od najstarijih i najvrednijih spomenika i tekstova kralja Srbije iz trinaestog vijeka za zaštitu i očuvanje srpske kulturne baštine - istakla je još jednom Puvačićeva.

Nagrada je, kako kaže, uručena za ogroman trud na jednom projektu o kojem se mnogo pisalo, a to je zmijanjski vez.

Autor postavke Danijela Đukanović, posebno je oduševljena odnosom i gostoprimstvom kolega iz Etnografskog muzeja, prema njima kao pojedincima, ali i Muzeju RS, kao instituciji.

Podsjetila je da je izložba "Kićenje" putujuća izložba, te da se sastoji od tri samostalne izložbe, kolekcije pregača i zbirke tekstila etnografskog odjeljenja, zbirke nakita, izložba libada.

- Ovom izložbom željeli smo da predstavimo jedan mali, ali najatraktivniji dio etnološkog blaga. Predstavili smo i mali dio postavke "Zmijanjski vez". Ova izložba prezentuje eksponate iz našeg fundusa, preko fotografija kojima smo prezentovali rad vezilja, odnosno Udruženja koje i danas baštini zmijanjski vez - objasnila je Đukanovićeva.

Izložba je otvorena do januara 2016. godine, a u toku gostovanja izložbe biće održane i radionice zmijanjskog veza. Đukanovićeva je napomenula da je postavka realizovana timskim radom u kome su učestvovale dizajner izložbe Ljiljana Korać, slikar konzervator Dijana Pešikan-Egić, koja je likovno riješila na koji način će eksponat biti postavljen u prostoru, kao i konzervator za tekstil Dragana Radoja koja je sve te predmete obradila u konzervatorskoj radionici, koja je tri godine radila na zaštiti tog materijala.

Radionica za djecu

Edukativna radionica "Karnevalske maske" počinje danas od 8.15 časova u sklopu programa izložbe "Slovenski karnevali" koja gostuje u Muzeju RS. Kroz edukativno-zabavne aktivnosti učesnici radionice, djeca predškolskog uzrasta će biti u prilici da nauče više o karnevalima i običajima našeg prostora, kao i prostora slovenskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana