Potrošački mentalitet ispričan kroz instalaciju akademskog slikara Vese Sovilja

Cvija Mrkonjić
Potrošački mentalitet ispričan kroz instalaciju akademskog slikara Vese Sovilja

Banjaluka - Prostor je mentalna, unutrašnja kategorija i kada postavite rad u galerijskom prostoru, to je posvećen prostor i na taj način zapravo izlazimo iz njega. Sam prostor je medij.

Ističe ovo akademski slikar i profesor na Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta Veso Sovilj, čiju će interesantnu izložbu "Od Marcela Duchampa do Kurta Swittersa" publika imati priliku da pogleda večeras od 19 časova u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Sovilj kaže da se odavno bavi prostorom i reaguje na njega, što je zapravo rezultat znanja umjetnika i njegovog iskustva.

- Najveći dio izloženih instalacija nastao je tokom samog postavljanja izložbe. Ti predmeti se stavljaju u drugi kontekst i dobijaju sasvim drugačija značenja od izvornih - objašnjava Sovilj.

On je, između ostalog, za instalacije koristio rubikove kocke, hranilice za pčele, kacu i crne kartonske kutije jednog brenda luksuznih košulja koje je zapravo pronašao u kontejneru i koje simbolizuju potrošački mentalitet.

Objašnjavajući postavljanje instalacija u galerijski prostor, Sovilj se osvrnuo na izložbu koju je u Beogradu radio još kao student.

- Postavka se zvala "Situacija", a ja sam svih sedam dana, koliko je izložba trajala, mijenjao instalacije, pa samim tim i "Situaciju" - ispričao je ovaj ugledni umjetnik.

Govoreći o Republici Srpskoj i mogućnostima umjetnika da prikažu svoja djela, on je rekao da su nam prijeko potrebni bolji izložbeni prostori, ali s druge strane smatra da RS ima vrsne mlade umjetnike.

- Postoji nekoliko naših mladih umjetnika koji su stalno na putu i koji svoje radove predstavljaju van granica BiH, iako se teško izbore za to. Tvrdim da oni mogu ravnopravno da stanu uz mlade umjetnike regiona, ali i šire - napomenuo je profesor.

Izložba Vese Sovilja u Banskom dvoru plod je dogovora od prije godinu, a ovo je njegov prvi nastup u ovom kulturnom centru poslije tri-četiri godine.

Slobodan Vidović iz Banskog dvora saglasan je sa profesorom da RS nema adekvatne galerijske prostore i da su oni naročito neprilagođeni savremenoj umjetnosti.

- Prostor treba da bude čist, bijela kutija. Imamo mnogo prostora, ali je potrebno samo malo truda da se prilagode - smatra Vidović.

On dodaje da je istina da iz RS odlaze najtalentovaniji i najbolji studenti Akademije, ali da ima i onih koji ostaju i pokušavaju nešto da promijene iako im teško ide.

Prošle godine u Narodnom muzeju u Beogradu organizovana je izložba povodom obilježavanja stogodišnjice Muzeja, a dvije instalacije Vese Sovilja koje su bile dio postavke su sačuvane u njihovom fundusu.

Publika

Veso Sovilj je istakao i da ga previše ne brine kako će posjetioci reagovati na instalacije postavljene u okviru njegove izložbe.

- Reakcije publike me pretjerano ne zanimaju, onaj dio posjetilaca koji razumije - razumije postavku - kaže Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana