Potresne ispovijesti sa naših ulica

Jasmina Perišić
Potresne ispovijesti sa naših ulica

Banjaluka - Drama "Trpele" uzdrmala je banjalučku publiku ozbiljnom tematikom i odličnom izvedbom glumica Beogradskog dramskog pozorišta, koje su uspjele da izmame dugotrajan aplauz i podignu salu na noge.

Komad koji je nastao na osnovu autentičnih ispovijesti žena žrtava nasilja odigran je u srijedu, treće takmičarske večeri Teatar festa "Petar Kočić".

Za predstavu izvedenu na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua sa ženama iz Srbije koje su ubile svoje partnere koji su ih zlostavljali.

Ipak, komad je uvjerljivom i spontanom izvedbom glumica, ali i samom režijom, izbjegao elemente patetike i opisao surovu stvarnost koja se dešava svuda oko nas i koja može da zadesi svaku ženu. Pisci su Milena Depolo i Boban Skerlić, koji potpisuje i režiju. Predstavu u kojoj se na sceni smjenjuje pedesetak likova fantastično je izveo glumački sedmerac, koji čine Milica Zarić, Slađana Vlajović, Nataša Marković, Milena Pavlović-Čučilović, Jadranka Selec, Danica Ristovski i Paulina Manov.

- Za manje od šest sedmica smo pripremili predstavu "Trpele", na osnovu ispovesti žena žrtava. Namera nam je bila da dočaramo društveno relevantnu priču koja bi pozvala ljude da se zamisle nad problemom nasilja, ali pre svega da to bude dobar pozorišni čin, jer smo se prvenstveno bavili pozorištem - rekao je Skerlić.

Svaka od glumica igra pojedinačnu potresnu priču sa kojom se, kako kažu, nisu nikada susrele u privatnom životu.

- Sve žene u predstavi su iz različitih miljea društvenog života i očigledno je da svakome može tako nešto da se dogodi - kazala je Nataša Marković.

Dodaje da je mnogo bitno da ovu predstavu pogleda i mlađa publika.

- Mladi treba da vide da nasilje treba zaustaviti odmah kod prvog šamara. Bitno je da devojke vide ovaj komad kako ne bi doživele slično iskustvo kao likovi drame - naglasila je Markovićeva.

Monografija posvećena velikanu srpskog glumišta Petru Kralju pod nazivom "Kralj", autorke Anite Panić, promovisana je u srijedu uveče u okviru pratećeg programa. Na promociji su govorili Rada Reljić, Aleksandar Stojković i autor. Predstava "Mister dolar" Narodnog pozorišta Subotica biće izvedena večeras u 20 časova u Narodnom pozorištu.

Odgovornost

Glumica Milica Zarić rekla je da su glumice željele da se upoznaju sa autentičnim ženama čije su likove tumačile u ovom komadu, a koje se nalaze u ženskom zatvoru u Požarevcu.

- Dobili smo negativan odgovor iz zatvora. Ipak, imamo ideju da predstavu izvedemo u nekom od zatvora. Kada igrate nečiju sudbinu, to povećava odgovornost i nikako ne sme da sklizne u karikiranje i neukus - rekla je Zarićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana