Potraga za “Ćilibarskom sobom”

Agencije
Potraga za “Ćilibarskom sobom”

Nakon otkrića jedne od najvećih nacističkih tajni - ukradenih slika velikih majstora, djela čija vrijednost iznosi milijarde dolara, mnogi se nadaju da će biti otkrivena i sudbina čuvene “Ćilibarske sobe”, koju se nacisti tokom Drugog svjetskog rata odnijeli iz Rusije.

Slike velikih umjetnika modernista od Pikasa do Šagala koje su konfiskovali nacisti skrivane su decenijama u jednom minhenskom stanu.

Pojavila se informacija o tome da sadašnji “vlasnik” kolekcije Kornelius Gurlit zna gdje se nalazi legendarno remek-djelo - “Ćilibarska soba” - odneseno iz okoline Sankt-Peterburga, a zatim “nestalo” u Kalinjingradu-Kenigsbergu uoči naleta britanskog ratnog vazduhoplovstva 1945. godine.

Poznati istražilac, pisac, autor knjige “Tajni objekti” Vervolf Andrej Prežezdomski smatra da “Ćilibarska soba” još može da bude pronađena.

Mnogi očekuju da će sada biti obnovljeno traganje za rijetkom riznicom, izuzetnim umjetničkim djelom – kabinetom koji je Petru Prvom 1717. godine poklonio njemački vladar Fridrih Vilhelm Prvi.

Pržezdomski kaže da za “Ćilibarskom sobom” tragaju pojedinci. U Kalinjingradu postoji društvena organizacija koja se time bavi.

Eksperti su odbacili pretpostavku da je “Ćilibarska soba” izgorjela. Ona je mogla da bude uništena za vrijeme juriša na grad, možda je bila pohranjena duboko pod zemljom. Osim toga, ćilibar kao osjetljiv organski materijal zahtijeva specijalnu brigu.

Ipak, direktor radionice za rekonstrukciju u Carskom Selu, koja je pravila kopiju “Ćilibarske sobe”, Boris Igdalov ne vjeruje da je “Ćilibarska soba” sačuvana.

Posljednji put “Ćilibarska soba” viđena je, upakovana u kutije, u sjevernom krilu kraljevskog zamka nekoliko dana prije nego što je britanska avijacija u avgustu 1944. godine napala Kenisberg.

Razmjere minhenskog otkrića, te jednostavnost i slučajnost pronalaska slika ulivaju nadu da u takvim stanovima u Njemačkoj može da bude pronađeno još mnogo toga.

O tome gdje se nalazi “Ćilibarska soba” Kornelius Gurlit, prema riječima njegovog brata, obećao je da će govoriti - pred smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana