Potpisan Protokol o saradnji zadužbine "Ive Andrića" i "Herceg festa"

Srna
Foto: Srna

HERCEG NOVI - Tokom manifestacije "Ivo Andrić naš savremenik" povodom 130 godina od rođenja nobelovca danas je u Herceg Novom potpisan Protokol o saradnji između beogradske Zadužbine Ive Andrića i ustanove "Herceg fest", a potom otvorena i izložba kojom su dopunjene "Andrićeve novske staze, lica i predjeli".

Postavka Tatjane Korićanac i Vladimira Roganovića "Andrićeve novske staze, lica i predjeli" pokazuje šta je Andrić značio Herceg Novom, regionu i svijetu, kao i šta je velikog pisca i diplomatu privuklo baš Herceg Novom.

"Herceg fest", koji je organizator manifestacije, saopštio je da izložba svjedoči o najsrećnijim, hercegnovskim piščevim godinama, kako je sam govorio i pisao.

Od kada je sagrađena, kuća na Toploj je zahvaljujući kućevlasniku, bila poseban hercegnovski znak pored puta, dodaje se u saopštenju.

Protokol je u ime Zadužbine potpisala upravnik Maja Radonić, koja je istakla da je potpisom ozvaničena i produbljena saradnja koja je pokrenuta krajem prethodne godine prilikom posjete predstavnika Herceg festa Zadužbini u Beogradu.

"To je ujedno i potvrda neraskidive povezanosti dvije važne tačke vezane za život i stvaralaštvo našeg nobelovca, a to su Beograd i Herceg Novi", dodala je ona.

Ona je dodala da se Zadužbina, osnovana testamentarnom voljom Ive Andrića, blizu pola vijeka stara o zaštiti piščevog djela i imena, u saradnji sa SANU koja imenuje Upravni odbor Zadužbine, a u čijem Arhivu se čuva Andrićeva rukopisna zaostavština, koja broji 118.000 jedinica, popisanih i klasifikovanih, te potom i digitalizovanih u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Radonićeva je objasnila i šta Protokol navodi kao ključne elemente saradnje

"Saradnja između Zadužbine i Kuće nobelovca, odnosno Herceg festa, doprinijeće međusobnoj razmjeni podataka i građe, daljem proučavanju piščevog života i djela, a kroz zajedničke programe predviđene ovim protokolom, kao i izdanjima prevedenih Andrićevih djela koja će Zadužbina darovati biblioteci Kuća nobelovca Ive Andrića, živo Andrićevo djelo biće dostupno čitaocima koji dolaze u Herceg Novi iz različitih zemalja svijeta", rekla je Radonićeva.

Vršilac dužnosti direktora "Herceg festa" Tatjana Ateljević izrazila je nadu da će saradnja biti uspješna i dugotrajna, onakva kakvu Ivo Andrić zaslužuje.

"Spremni smo da učimo kako da još više promovišemo našeg nobelovca i da ovo bude mjesto susreta i njegovanja književnosti, jer kako je Andrić vjerovao - knjige mogu da promijene svijet", poručila je ona.

Ističući želju da saradnja dvije institucije ne bude samo formalna, Gordana Porobić Krcunović, koja je u minulom periodu vodila nabavku eksponata, koji će dopuniti postojeću postavku u Kući nobelovca Ive Andrića, objasnila je zašto je Andrić naš ali i savremenik svih budućih generacija.

Ovo je bio drugi program manifestacije "Ivo Andrić naš savremenik". Uzdizanje djela Iva Andrića biće nastavljeno sutra u istom prostoru, uz književno poslije podne sa Emsurom Hamzić i Đorđom Sladojem. Program će voditi Branislav Zubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana