Postavka “Ko neće da misli, leti napolje!” od večeras u MSU RS: Vijek Bojsa i Mangelosa

Milanka Mitrić
Postavka “Ko neće da misli, leti napolje!” od večeras u MSU RS: Vijek Bojsa i Mangelosa

BANjALUKA - Muzej savremene umjetnosti obilježiće stogodišnjicu rođenja dvojice umjetnika Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, postavkom “Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos - 100 godina i umjetnost danas” koja će od večeras biti dostupna posjetiocima.

Izložba, koja će biti otvorena večeras u ovoj ustanovi u 19 časova, priređena je povodom vijeka od rođenja jednog od najznačajnijih njemačkih i svjetskih umjetnika Jozefa Bojsa i Mangelosa koji je bio rodonačelnik konceptualne umjetničke prakse na ovim prostorima.

- U okviru izložbe “Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos - 100 godina i umjetnost danas” biće izloženi umjetnički radovi Jozefa Bojsa, fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda “Ilija i Mangelos” i privatne kolekcije iz Zagreba - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i dodali da je za naziv postavke uzeta rečenica koju je Bojs jednom prilikom uputio saradnicima – “Ko neće da misli, leti napolje!”

Koordinator izložbe i cjelokupnog projekta je viši kustos u MSURS Mladen Banjac, a idejno rješenje plakata izložbe priredio je vizuelni umjetnik Slavimir Stojanović Futro.

- Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na ovaj način se povezuje sa nizom izložbi širom svijeta kojima se obilježava jedan vijek od rođenja Jozefa Bojsa čiji rad dodatno naglašava i konekcija sa umjetničkim opusom njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa - dodaju iz ove ustanove o postavki koja je ranije bila prikazana u Beogradu, a nakon Muzeja savremene umjetnosti RS, biće prikazana i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je nastala kao plod saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Gete instituta, a otvorena je do 30. oktobra.

Dokumentarci

Tokom trajanja izložbe, biće emitovani i dokumentarni filmovi “Bojs” i “Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01”. Film “Bojs” je ostvarenje iz 2017. godine koje je režirao Andres Viel koji je Bojsa prikazao kao umjetnika nesputanog kreativnošću, koji je stalno prelazio granice neočekivanog i bio istinski jedinstvena osoba.

Film “Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01” je ostvarenje iz serijala “Jedno djelo” autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan, nastalo 2016. godine, u produkciji HRT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana