Postavka “Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice srpske” u MSURS: Vrijednosti epoha ispričane slikama

Milanka Mitrić
Postavka “Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice srpske” u MSURS: Vrijednosti epoha ispričane slikama

BANjALUKA - Izložba “Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice srpske” biće otvorena večeras u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a u okviru obilježavanja manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”.

- Izložba je nastala 2018. godine povodom obilježavanja Godine evropskog kulturnog nasljeđa i predstavlja umjetnička djela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u namjeri da se promisli o fenomenima i vrijednostima na kojima se temelji evropska civilizacija - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

U okviru postavke izdvojene su četiri cjeline i teme, a to su: Nasljeđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Među umjetnicima čija su djela zastupljena na izložbi izdvajaju se Petar Dobrović, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Omčikus, Lazar Vujaklija, Danica Jovanović, Vasa Pomorišac, Bogdan Šuput, Uroš Predić, Špiro Bocarić, Anastas Jovanović, Dragutin Medenjak Inkiostri, Zaharije Orfelin, Stefan Tenecki, Hristofor Žefarović i drugi značajni autori.

- Nasljeđe je ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture, u kojima se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovjekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike - dodaju iz MSURS.

Sloboda je druga tema, iskazana kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno i umjetnika, naučnika i filozofa, kao nešto što se osvaja, brani i promoviše, dok je Progres objašnjen kao stalna težnja evropskih naroda ka napretku kako bi se održala konkurentnost i prosperitet, te kao jedna velika težnja zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti.

- Raznolikost kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredjeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg društva - naznačili su iz MSURS.

Kako je navedeno iz MSURS, ponuđeno je jedno od više mogućih čitanja i sagledavanja evropskih vrijednosti i fenomena kroz djela umjetnika koja će biti dostupna banjalučkoj publici.

Izložbu prati dvojezična publikacija “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske” sa tekstovima kustosa i konzervatora mr Danila Vuksanovića, Miroslave Žarkov, Luke Kulića i Stanislave Jovanović, i reprodukcijama izloženih umjetničkih djela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana