Postavka Arhiva RS u Beogradu

Cvija Mrkonjić
Postavka Arhiva RS u Beogradu

Beograd - Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" u realizaciji Arhiva Republike Srpske biće otvorena u Arhivu Jugoslavije u Beogradu 15. septembra.

Autor postavke, koja je upriličena povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, je pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić.

On je kazao da atentat "Mlade Bosne" na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda predstavlja događaj koji je već sto godina u centru pažnje, kako naučnika, publicista i političara, tako i širokih narodnih masa.

- Izložbu čini pet tematskih cjelina: "Mlada Bosna", "Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata", "Sarajevski atentat", "Julska kriza 1914" i "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini" - kazao je Stojnić.

Posjetioci će imati priliku da vide članak Vladimira Gaćinovića "Mlada Bosna", koji je izašao 1911. u Kalendaru "Prosvjete" u vrijeme kada je taj pokret tek počinjao i bio daleko od značaja koji je kasnije dobio.

- Biće izložen i članak Borivoja Jevtića, takođe omladinca, objavljen pod istim naslovom u "Bosanskoj vili" dvije godine kasnije, a odnosio se na ondašnje mlade bosanske književnike - rekao je Stojnić.

On je objasnio da je u drugom ciklusu "Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata" akcenat stavljen na "oca Mlade Bosne" Vladimira Gaćinovića.

Njegove glavne misli u jednom članku na početku Prvog svjetskog rata komentarisao je i pjesnik Tin Ujević, koji ih je opisao i kao "veliko užasavanje od rata".

Bitne podatke i zanimljive istorijske činjenice posjetioci će imati priliku da vide i u ciklusu "Julska kriza 1914", koja je nastala zbog prebacivanja odgovornosti za atentat na srpsku vladu i ultimatuma koji je Austrougarska postavila, te u cjelini "Stradanja Srba u Bosni i Hercegovini".

Izložbu u Arhivu Jugoslavije svečano će otvoriti srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, a otvaranje je zakazano za 13 časova.

ANURS

Postavka "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" u realizaciji Arhiva Republike Srpske za banjalučku publiku bila je otvorena u maju u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Nakon Banjaluke, izložba je bila postavljena u Mostaru, Gacku i Andrićgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana