Posljednji film Đuze Stojiljkovića na Palićkom festivalu

Tanjug
Posljednji film Đuze Stojiljkovića na Palićkom festivalu

Subotica - Posljednji film velikog srpskog glumca, nedavno preminulog Vlastimira Đuze Stojiljkovića "Bez stepenika", u režiji Marka Novakovića, premijerno je prikazan sinoć u Subotici, u okviru 22. festivala evropskog filma na Paliću.

Kuriozitet je da je popularnom i cijenjenom glumcu, koji je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji, ovo bila prva glavna uloga na velikom platnu. Nažalost, nije dočekao premijeru. 

Pred kamerom, uz njega su bili Nataša Ninković, Aleksandar Đurica i Miodrag Krstović. U ovom filmu u produkciji Radio-televizije Srbije - TV Beograd, Stojiljković igra penzionisanog profesora neuropsihijatrije Slavišu Petronijevića, koji živi u svom stanu sa kćerkom, zetom i unukom. 
Obolio je od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega tako i za ukućane. Kćerka i zet žele da ga smjeste u starački dom, ali Slaviša se trudi da im pokaže da je sa njim i dalje sve u redu. Vremenom, to mu postaje sve teže. 

Scenarista je Zoran O. Đikić, producenti Dobrivoje Ilić i Slobodan Stojičić, direktor fotografije Bojan Rakić, montažer Petar Šumonja, a kompozitor Vladimir Pejković. 

Film "Bez stepenika" učestvuje u takmičarskom programu "Paralele i sudari", u sali bioskopa "Jadran", gdje je juče prikazan i moldavski film "Kako je divan svijet" po scenariju i u režiji Anatola Durbala. Baziran na istinitim događajima, ovaj film postavlja pitanja o slobodi, pravdi i cijeni ljudskog života.

Prikazani su i filmovi "Potpuno novi zavjet", koprodukcija Belgije, Francuske i Luksemburga. Reditelj je Jako van Dormael, a igraju Katrin Denev, Benoa Pelvorde, Jolanda Moro, kao i ruski "Pioniri heroji", reditelja i scenariste Natalije Kudrjašove, koja i igra jednu od uloga. 
U glumačkoj ekipi su i Darija Moroz, Aleksej Mitin, Varja Shablakova, Sima Vibornova, Nikita Jakovlev, Juri Kuznezov, Aleksander Userdin, Svetlana Smirnova-Marzinkevitić. 

Prema sinopsisu Olga, Kaća i Andrej žive u Moskvi. Oni su školski drugari. Olga je glumica koja igra u lošim serijama. Kaća radi u PR agenciji, zaljubljena je u oženjenog muškarca. Andrej je politički analitičar, radi naporno, a opušta se uz video-igre. 

Oni su sada uspješni ljudi, ali davne 1987. godine mala Olga, Kaća i Andrej sanjali su da postanu heroji. 

Na više lokacija na Paliću i u Subotici nastavljaju se i drugi programski ciklusi 22. festivala evropskog filma, koji traje do petka, 24. jula. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana