Posljednji dani srpskog pisca ispričani na platnu

Prpremila: Aleksandra Madžar
Posljednji dani srpskog pisca ispričani na platnu

Pančevo - Dvodijelni igrani film o posljednjim danima Petra Kočića pod nazivom "Slepi putnik na brodu ludaka", scenariste Vuleta Žurića i u režiji Gorana Markovića, snima se već nekoliko dana u Pančevu, u prostorijama Narodnog muzeja.

Priča obuhvata posljednji period života srpskog pripovjedača Petra Kočića u okupiranom Beogradu 1916. godine, a događa se u duševnoj bolnici na Guberevcu. Lik velikog srpskog književnika oživjeće Igor Đorđević. U glumačkoj podjeli su i Svetozar Cvetković (Kosta Herman), Tihomir Stanić (dr Stoimirović), Maša Dakić (Elena), Srđan Timarov (Dušan Srezojević), Goran Šušljik (Burbon), Aleksandar Srećković (Arsa Lord).

- Ovo je dvodijelni televizijski film, koji ima veličinu cjelovečernjeg igranog filma i ja ga tako i osjećam. Televizija, naročito TV serije, preuzele su primat u nečemu što se zove vrhunska produkcija i što ima svoje ambicije i svoj nivo. Ako film bude dobar, to će biti zasluga svih, a ako ne bude, to će biti samo moja zasluga - rekao je reditelj Goran Marković i dodao da je o Petru Kočiću znao ono što je učio u školi, ali kada mu je Vule Žurić donio ovu priču o Kočiću, tek je tada krenuo da malo više čeprka o znamenitom pripovjedaču.

Marković se osvrnuo i na dva lika u filmu, koje tumače Igor Đorđević i Svetozar Cvetković.

- Cvetković igra okupatora koji govori posebnim dijalektom, koji može da savlada samo jako dobar glumac, koji ima jako puno entuzijazma i zna tehnologiju svog posla, tako da je on na tome mnogo radio, a Igor je čovjek koji je potpuno neiskorišćen i kome će ovo, po mom mišljenju, biti dosta značajan trenutak u karijeri - smatra Marković.

Film "Slepi putnik na brodu ludaka" snimaće se do kraja oktobra, a premijera je planirana do kraja godine na RTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana