Posjeta učionici broj 14 probudila uspomene

Cvija Mrkonjić
Posjeta učionici broj 14 probudila uspomene

Banjaluka - Uprava Banjalučkog studentskog pozorišta posjetila je čuvenu učionicu broj 14 na "Elektrotehničkom fakultetu" u Banjaluci, gdje je 1977. godine održana prva audicija za prijem u tadašnje Studentsko pozorište i na taj način su obilježili 39. rođendan ovog teatra.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP), glumac Goran Jokić i reditelj Aleksandar Pejaković podsjetili su na tu davnu 1977. godinu kada je  grupa studenata entuzijasta, zaljubljenika u pozorišnu umjetnost, na Elektrotehničkom fakultetu donijela odluku o osnivanju BSP-a, čiji je idejni tvorac i prvi reditelj bio glumac Živomir Ličanin Likota.

Povodom proslave godišnjice on je poručio članovima pozorišta da možda ne cvjetaju kao dunja u proljeće, jer su stvoreni zimi, ali da će zbog toga trajati duže od bilo kog ovozemaljskog cvijeta.

Čestitke Studentskom pozorištu stigle su sa svih strana, a najstariji član  BSP-a Dragoslav Medojević ovom prilikom se prisjetio da na prvoj audiciji nisu bili svjesni šta stvaraju.

- Iz nas mladih je sijala želja za glumom i radom na sceni. Od tada pa do danas nastale su mnoge studentske predstave, a ostala su i mnoga prijateljstva, pa i vječne ljubavi - naveo je Medojević, izražavajući želju da ovaj teatar traje vječno.

Čestitkama se pridružio i dugogodišnji sekretar BSP-a Branko Bojat, ističući da su u ono doba bili srećni i upućeni samo na teatar. 

Prostor obezbijeđen za Banjalučko studentsko pozorište oduševio je i poznatog beogradskog reditelja Juga Radivojevića, koji se zatekao na obilježavanju godišnjice.

- Retko koje svetske metropole obezbede takav prostor za rad amaterima. To je dokaz da Banjaluka voli studente i ta ljubav treba i dalje da se neguje - kazao je Radivojević.

Protekla sezona BSP-a bila je jedna od najuspješnijih, a obilježena je predstavom "Potop" koja je pobrala 17 festivalskih nagrada.

S obzirom na to da se bliži početak nove sezone, glumački ansambl studentskog teatra rođendan je proslavio radno, pripremajući nove predstave i učestvujući u probama starih.

Posjećenost

Studentsko pozorište je do sada imalo 82 premijere, sa preko 80 repriza u toku sezone, odnosno oko 3.000 izvođenja, kojima je prisustvovalo skoro 400.000 gledalaca, kako u Banjaluci, tako i na gostovanjima i festivalima u zemljama bivše Jugoslavije, RS i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana