Poručeno da je Ćopić bio borac za pravdu i slobodu

nezavisne.com, Foto A. Čavić
Poručeno da je Ćopić bio borac za pravdu i slobodu

Banjaluka - Branko Ćopić je bio istinski narodni pjesnik čija je literatura neophodna kako onim visokoobrazovanim, tako i neobrazovanim ljudima. Živio je u jednom izuzetno tmurnom i turbulentnom vremenu i to je jako dobro prenosio na papir, riječi su kojima je juče Zorica Turjačanin, književni kritičar, još jednom podsjetila na značaj ovog velikog pisca.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci  danas su počeli Književni susreti "Stanko Rakita", a prva tema upravo je bila okrugli sto organizovan povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića.

O njegovom stvaralaštvu i životu govorili su i autori i redakcija časopisa "Katedra", koji je gotovo u cijelosti posvećen Ćopiću.

Profesor Miljko Šindić smatra da je Ćopić uvijek prisutan i savremen je. Počevši od slikovnica, preko bukvara, čitanke, školske lektire do akademija nauka, pozorišta, televizije, njegovo djelo je uvijek prisutno. On je čovjek iz naroda, seljak i akademik, čovjek koji zaslužuje da se govori o njemu u svako vrijeme i na svakom mjestu", kazao je Šindić.

Šindić smatra da ovog velikog pisca treba spominjati kao čovjeka, borca za pravdu, slobodu i jednakost.

"On je prije svega čovjek koji je kočićevskim jezikom pisao svoja djela, koja su razumljiva i lako se pamte. To su djela koja su pisana jezikom stvarnosti, zavičaja i jezikom koji je istovremeno i hronika, poezija i nauka", naveo je Šindić.

S druge strane, književnik Ranko Risojević napominje da je bitno da tačno znamo šta se u školama proučava, da li je Ćopić omiljeni pisac jedne generacije kao što je bio njegovoj generaciji, a manje da danas ocjenjujemo njegovo djelo jer je ono na razne načine do sada vrednovano.

Podsjećajući da književni susreti "Stanko Rakita" kroz različite sadržaje traju nekoliko mjeseci, književnik Zdravko Kecman je naveo da će se oni održavati u školama, bibliotekama i drugim kulturnim ustanovama.

Naveo je da časopis "Katedra" sadrži intervjue, sjećanja, poeziju i priče koji govore o Ćopiću.

"Sada je to sve sabrano na jednom mjestu, dostupno i prihvatljivo za čitanje", istakao je Kecman.

Program

U okviru manifestacije Književni susreti "Stanko Rakita" u petak veče će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci gostovati slovenački pisci.

Književno veče zakazano je za 19 časova, a predstaviće se, između ostalih, Boris Jukić, Darko Komac i Marija Mercina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana