Portret lirskog ratnika 28. aprila

Aleksandra Glišić
Portret lirskog ratnika 28. aprila

Banjaluka - Komad "Portret lirskog ratnika" slavnom piscu Branku Ćopiću u čast biće premijerno izveden 28. aprila na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

- Riječ je o  izboru i adaptaciji tekstova za pozorišnu predstavu "Partizanska bajka". To je zapravo poetski, lirsko-satirični kabare o neobičnom životu i delu Branka Ćopića. Obožavan i osporavan stvorio je čudesan svet dece, seljaka, ratnika, političara i zaljubljenika gledanog iz ugla večitog deteta, kakav je i sam bio - rekao je reditelj Vladimir Cvejić iz Beograda.

On će u banjalučkom teatru oživjeti priču o velikanu srpske književnosti, baš u godini kada se obilježava 100. godišnjica rođenja i 30 godina od njegove smrti.

- Glumci Banjalučkog studentskog pozorišta igraju i pevaju njegove tekstove u rasponu od dečje poezije i proze do citata iz pripovetki, romana i drama koje je napisao. Muzika iz poznatih vesterna i partizanskih filmova, bluz B. B. Kinga i "Gangam stajl", skladno se stapaju u celinu i priču o klasiku čine modernim teatarskim tumačenjem - najavio je reditelj.

Kaže da publika ima dosta razloga da pogleda "Portret lirskog ratnika" s obzirom na to da je riječ o jednom od najomiljenijih pisaca iz srpske književnosti.  

- Retko koja kuća nije imala ovog pisca u svojoj biblioteci, retko ko nije čitao njegove knjige, mnogi su gledali filmove po njegovim delima... Naša predstava će biti verna duhu Ćopićeve atmosfere vedrine, humora, sete i naravno veoma društveno i generacijski angažovana - istakao je Cvejić.

Podsjeća da ima odličnu saradnju sa banjalučkim DIS teatrom koji vodi reditelj Novica Bogdanović, kao i sa Banjalučkim studentskim pozorištem.

 - Volim da radim sa studentima, jer sam i sam ponikao u studentskom teatru iz Beograda, Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović", gde sam osam godina bio umetnički direktor i reditelj - kazao je Cvejić.

Radionica

- U predstavi igraju glumci Banjalučkog studentskog pozorišta Bojana Tomašević, Zoran Jelić, Nikolina Prosan, Jelena Kecman, Natalija Ninić, Filip Ignjatić i Drago Batar. U januaru smo imali sedmodnevnu radionicu "Portret" na kojoj je bilo dvadesetak članova. Izabrao sam osam glumaca, a u predstavi će biti sedmoro, jer za jedan lik imamo alternaciju - kaže Vladimir Cvejić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana