Portret Džordža Dajera čeka kupca

Aleksandra Glišić
Portret Džordža Dajera čeka kupca

Djela slavnog slikara Frensisa Bejkona ne prestaju da privlače ljubitelje umjetnosti, a u centru pažnje našao se "Portret Džordža Dajera dok govori".

Riječ je o slici koja bi mogla da dostigne cijenu od 50 miliona dolara kada se sljedećeg mjeseca nađe na aukciji u Londonu, javile su agencije.

"Portret Džordža Dajera dok govori" predstavlja mladića sa kojim je Bejkon imao burnu vezu. Slika je bila izložena na Bejkonovoj prvoj velikoj retrospektivi 1971. u Parizu. Dajer je izvršio samoubistvo neposredno prije otvaranja te izložbe.

- To je moćni portret vjerovatno jedne od Bejkonovih najvećih ljubavi - ističu u aukcijskoj kući "Kristi", koja je organizator aukcije.

Vrijednost Bejkonovih djela je porasla poslije njegove smrti 1992. godine. Slike na kojima je Frensis Bejkon naslikao svog prijatelja i kolegu umjetnika Lusijana Frojda postale su najskuplje umjetničko djelo ikada prodato na aukciji u Njujorku i to za rekordnih 142 miliona dolara (106 miliona evra).

- Triptih "Tri studije Lusijana Frojda" (1969) ocijenjen je kao Bejkonovo remek-djelo. Prodat je poslije šest minuta nadmetanja - kažu iz aukcijske kuće "Kristi".

Umjetničko djelo koje je na aukciji prodato po najvišoj cijeni do prošle godine bio je "Vrisak" Edvarda Munka.

Bejkonov triptih je prvi put ponuđen na aukciji, a nadmetanje je počelo od cijene koja je iznosila 80 miliona dolara. Aukcijska kuća nije željela da otkrije identitet velikodušnog kupca.

Bejkon, poznat po triptisima, naslikao je "Tri studije Lusijana Frojda" 1969. godine na Londonskom koledžu umjetnosti, pošto je njegov studio izgorio.

- To je jedna od najvećih slika koja je dospjela na aukciju - kazali su istoričari umjetnosti u aukcijskoj kući "Kristi".

Ova slika opisuje Bejkonov i Frojdov odnos, odajući počast kreativnoj i emotivnoj vezi između stvaralaca. Dva umjetnika su se upoznala 1945. godine, poslije čega su postali bliski i vrlo često su slikali jedan drugoga prije nego što su njihovi odnosi zahladnjeli tokom 1970. godine.

Na triptihu je naslikan Lusijan Frojd na stolici, iz tri ugla.

Inače, tri studije Lusijana Frojda čine jedan od dva velika triptiha Frojda, unuka osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda. Ova tri panela su bila razdvojena 1970. godine, da bi se ujedinili poslije 15 godina.

Likovni jezik

Po snazi kojom je svom osjećanju tjeskobe davao vizuelnu formu, nijedan od umjetnika dvadesetog vijeka nije se mogao mjeriti sa Bejkonom, izuzev Ruoa, ocijenili su likovni kritičari. Bejkon je često od drugih slikara preuzimao svoj likovni jezik, slobodno kombinujući različite izvore inspiracije i transformišući ih da bi u njih utisnuo novo značenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana