Pomoć privrednim subjektima iz Srpske koji se bave izvođačkom umjetnošću

Srna
Pomoć privrednim subjektima iz Srpske koji se bave izvođačkom umjetnošću

BANjALUKA- Privredni subjekti u Republici Srpskoj čija je pretežna (osnovna) djelatnost izvođačka umjetnost imaju pravo na finansijsku podršku, u skladu sa uredbom Vlade Srpske o pomoći radi saniranja finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, saopšteno je iz republičkog Ministarstva prosvjete i kulture.

Resorno ministarstvo pozvalo je te privredne subjekte da do 20. decembra podnesu zahtjev za ostvarivanje ovog prava.

Pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti čija je pretežna /osnovna/ djelatnost izvođačka umjetnost koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto, poredeći broj radnika na dan 31. avgust sa 29. februarom, koji imaju finansijski gubitak, koji podrazumijeva pad prometa najmanje od 40 odsto u periodu od jula do septembra ove u odnosu na isti period 2019. godine.

Pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privrednici i koji su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30. junom.

Obrazac zahtjeva sa popisom potrebne dokumentacije dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u sekciji "Uredba o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja i turističkim agencijama".

Vlada Republike Srpske usvojila je 3. decembra uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

U pripremi i izradi uredbe učestvovali su i predstavnici poslovne zajednice i udruženja privrednih subjekata sektora obuhvaćenih uredbom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana