Pomen u čast Mije Aleksića

Agencije
Pomen u čast Mije Aleksića

Dvadesetogodišnji pomen glumcu Miji Aleksiću održan je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Velikan srpskog glumišta i jedan od najvećih glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu Mija Aleksić preminuo je 12. marta 1995. godine.

Svoj radni vijek započeo je u Narodnom pozorištu u Beogradu davne 1949. godine, u njemu je ostvario niz značajnih uloga, kao i na mnogim drugim pozorišnim scenama, a značajne uloge ostvario je i na filmu i televiziji. Autentičan pozorišni, filmski, estradni, radio i televizijski umjetnik širokog dijapazona, kreator smiješnoga, znao je da udahne život i u najneuvjerljivije tekstove. Često prekoravan da bez mjere rasipa svoj talenat, Aleksić ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima, već i u svojim estradnim poduhvatima, proklamirajući načelo "Igraj estradu kao najveću komediju".

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka. Igrao je u više od dvije trećine svih ekranizacija Nušićevih djela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu "Muva", te i u mnogobrojnim filmovima, poput "Maratonci trče počasni krug", "Varljivo leto" i "Tango argentino".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana