Položeno cvijeće na spomenik Ivi Andriću

Srna
Položeno cvijeće na spomenik Ivi Andriću

Andrićgrad - Na spomenik Ivi Andriću u Andrićgradu danas je položeno cvijeće povodom 40 godina od smrti velikog pisca i dobitnika Nobelove nagrade. "Rukovodstvo Andrićgrada obilježava dan rođenja i smrti nobelovca Ive Andrića polaganjem cvijeća na spomenik koji je u njegovu čast podignut u najmlađem gradu od kamena", rekao je menadžer Andrićgrada Đorđije Šipčić.


On kaže da su se ove godine pridružili i učenici Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada, kao i književnici koji su pomogli da ovaj dan bude obilježen.

Šipčić je rekao da je Andrić ostavio prepoznatljiv trag svojim književnim djelima, posebno romanom "Na Drini ćuprija" za koju je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca u Andrićgradu će 22. i 23. marta biti prikazan dokumentarni serijal "Biti čovjek-Ivo Andrić", koji u četiri epizode prati Andrićev uzbudljiv životni put.

U Andrićgradu je u čast nobelovca srpski režiser Emir Kusturica izgradio Andrićev institut, Gradsku kuću i druge objekte građene po uzoru na građevine iz doba srednjovjekovne istorije.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, a umro je 13. marta 1975. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana