Pol Stolper, direktor londonske galerije, za Glas Srpske: Nova religija je oličenje hrabrosti i direktnosti

Mirna Pijetlović
Pol Stolper, direktor londonske galerije, za Glas Srpske: Nova religija je oličenje hrabrosti i direktnosti

Banjaluka - Konstantan predan rad i neopisiva želja da ono što radi bude sve bolje, a na sebi svojstven način drugačije, hrabrost da proba nove stvari u umjetnosti je upravo to što me je opredijelilo za saradnju sa nevjerovatnim umjetnikom Dejmijenom Herstom.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" vlasnik londonske galerije "Pol Stolper" i kustos izložbe "Nova religija" Pol Stolper, za čije je otvaranje u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sve bilo spremno do zaključenja ovog broja našeg lista.

Od raznih životinja u formaldehidu sve do vrlo provokativnih instalacija koje su organizatore znale tjerati na zatvaranje postavki od straha da će "posjetioci povraćati", Herst budi maštu onih koji razmišljaju drugačije, ljudi koji se ne boje dirnuti u postulate modernog društva.

Jedan od tih postulata je, naravno, i religija, a njome se Herst direktno bavi u ovoj postavci koja je u Banjaluku doputovala nakon gostovanja u prestižnim muzejima i galerijama Velike Britanije, Italije, Grčke, Rusije, Norveške i Poljske.

Izložba je premijerno predstavljena upravo u galeriji "Pol Stolper" 2005. godine, a gospodin Stolper je sa nama podijelio detalje njegovog prijateljstva, ali i profesionalnog rada sa Herstom.

- Dejmijena sam prvi put sreo 2004. godine na jednoj izložbi i prilikom našeg upoznavanja on mi je predložio da za njega uradim jedan print. Od tog trenutka naša saradnja je eksponencijalno rasla, a 2005. godine krunisana je premijernim predstavljanjem njegove izložbe "Nova religija" u galeriji "Pol Stolper" u Londonu - kazao je Stolper.

Istakao je da je Dejmijen ona vrsta umjetnika kojeg konstantan rad pokreće.

- On stalno razmišlja kako da unaprijedi svoja djela i na taj način, imam osjećaj, on teži da kroz umjetnost predstavi svoja zapažanja. Vjerujem da svakodnevno razmišlja o životu i smrti i da je to nešto o čemu razmišljamo svi mi - kazao je Stolper.

On je dodao da svaki umjetnik, pa i Dejmijen, daje dio sebe u svoju umjetnost i da to svakako predstavlja jedan dio njega.

- Herst je kroz "Novu religiju" želio da preispita neke od najbitnijih stvari u životima cijele ljudske rase - religiju, ljubav, umjetnost i nauku. On nije umjetnik kojeg je nemoguće shvatiti i skoro uvijek se bavi temama koje su inače prisutne u društvu. On jednostavno koristi svoj specifičan umjetnički izraz da bi donekle tu istu javnost i isprovocirao. Upravo zato, njegove izložbe su mahom rasprodate i uvijek odlično ispraćene - kaže Stolper.

Dodaje da se ova izložba i dalje bavi tradicionalnim temama koje su ispričane na direktan način, način Dejmijena Hersta.

- Kroz ovu izložbu on se bori sa vizuelnim cunamijem kojem smo svakodnevno izloženi kroz savremene tehnologije, pa je za umjetnike izuzetno teško naći svoj prostor u svemu tome, kako bi se na neki način istakli - kaže Stolper.

Kada su u pitanju kontroverze ove izložbe, ali i samog umjetnika koji nosi tu reputaciju u svijetu, Stolper smatra da se o nekoj vrsti umjetnosti može raspravljati samo sa ravnopravnim sagovornikom, neko ko zna o čemu razgovara, "jer u suprotnom, to nema smisla".

- Herst je umjetnik čiju umjetnost možete voljeti ili ne i za njega je to u redu. Tako da svako za sebe odlučuje da li će doći pogledati ovu izložbu ili ne. Njega mnogi vole optuživati da zarađuje ogroman novac od svoje umjetnosti, ali zaista, niko ljude ne prisiljava da to kupuje - kaže Stolper.

Publika voli Dejmijena zbog njegove jednostavnosti i direktnosti, koja ih povezuje sa umjetnikom i njegovim djelom.

- Činjenica jeste da se on vrlo vješto koristi tradicionalnim simbolima. Naime, lobanja je vrlo tradicionalna, ali je Herst našao način da je učini svojom, posebnom. Ili, recimo leptir, koji predstavlja univerzalnu umjetničku temu, ali je Dejmijen našao način kako da tu jednostavnost jednog leptira predstavi na svoj način - pojašnjava Stolper.

On ističe da mnogi od njegovih radovi jesu zaista jednostavni, a opet tako posebni.

Ono što je poručio umjetnicima u Republici Srpskoj, a što bi mogli na neki način da nauče od Dejmijena Hersta je to da umjetnost nije nešto što se može nametnuti, u smislu da prisiljavate publiku da im se svidi vaš rad.

- Jedinstvenost zahtijeva da slijede ono što znaju, da istražuju i da se bave temama koje su specifične za Balkan, te da budu iskreni u onome što rade, a inspiracija kod drugih umjetnika je dobra samo ako je ne kopirate u potpunosti - zaključio je na kraju našeg razgovora Pol Stolper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana