Pokrenut podkast kanal „Filmoholik“ posvećen srpskom i svjetskom filmu

Branislav Predojević
Foto: Printskrin

BEOGRAD- Prvi srpski filmski podkast kanal „Filmoholik“, u produkciji firme „PodMedia“, počeo je nedavno sa emitovanjem a svake nedjelje su dostupne po dvije epizode.

Filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, uz povremene goste (scenarista Dimitrije Vojnov, glumica Nataša Aksentijević, istoričar Ivan Drljača...) na stručan, komunikativan i zabavan način pričaju o svjetskom i našem filmu.

U rubrici „Šta gledati?“ se detaljno obrađuje bioskopska i striming ponuda („Vonka“, „Napoleon“, „Pokidan“, „Čuvari formule“, „Pad kuće Ašera“, „Deca zla“...), dok su u „Filmskim pričama“ u fokusu poznati reditelji (Kventin Tarantino, Dejvid Finčer, Džon Karpenter...), glumci (Žarko Laušević, Lijam Nilson, Šeron Stoun...), serijali („Hajde da se volimo“, „Strava u Ulici brestova“, „Policijska akademija“...) i drugi fenomeni iz domena sedme umjetnosti. 

„Filmoholik“ je dostupan na platformi „Jutjub“, kao i na drugim platformama sa podkast ponudom .

Bajić i  Janković već četvrt vijeka pasionirano i kontinuirano prate srpski i svjetski film.

Pored toga što su autori filmskog podkasta „Filmoholik“, njih dvojica osmišljavaju i vode ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda, a takođe su i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“.

Za „Filmski centar Srbije“ objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi 20 veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dvije nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem.

O filmu i popularnoj kulturi pišu za nedeljnik „Vreme“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“.

Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazine“, „Huper“ i druge časopise/portale, a od 2016. do 2023. godine uređivali su portal Filmskog centra Srbije.

Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2021) i „Umri, ljubavi!“ (2023).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana