Poklon slovenačke grupe Muzeju savremene umjetnosti RS: “Novi svjetski poredak” u Banjaluci

M. M.
Poklon slovenačke grupe Muzeju savremene umjetnosti RS: “Novi svjetski poredak” u Banjaluci

BANjALUKA - Među nekoliko izabranih muzeja, koji su dobili poklon slovenačke umjetničke grupe “Novi kolektivizam” (New Collectivism) našao se i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Poster pod nazivom “Novi svjetski poredak” grupe umjetnika koju čine Dejan Knez, Miran Mohar, Darko Pokorn i Roman Uranjek poklonjen je ovoj ustanovi, a građani Banjaluke imaće priliku da ga vide na nekoliko lokacija u gradu.

Rad je nastao 25. marta ove godine, a inspirisan je aktuelnom pandemijom virusa korona koja je zahvatila cijeli svijet.

- Rad je dio njihove akcije i uvjerenja da kao umjetnici  moraju biti istovremeno i hroničari jednog vremena, te da je dizajn pravi medij za izražavanje kritičkog stava. Dizajn plakata “Novi svjetski poredak” sa sertifikatom poslali su na adrese nekoliko svjetskih muzeja sa kojima sarađuju i čiji rad cijene. Plakat je nastao kao refleksija na aktuelna zbivanja u čitavom svijetu, a zatim je pokrenuta i serija virtuelnih izlaganja tog postera po svjetskim gradovima (Njujork, Moskva, Rim, Peking, London, Berlin) - naveli su iz MSURS i izrazili zahvalnost  ovim umjetnicima, jer su, u ovakvim vremenima, svojim umjetničkim radom pokazali refleksiju vremena u kojem živimo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana