Pogled u istinu natjerao na suze

Aleksandra Madžar
Pogled u istinu natjerao na suze

Banjaluka - Ako otvorite vrata stana, možda ne baš prvog komšije, možda onog na trećem spratu, baš tu, između tih zidova, možete osjetiti i miris tužnih sudbina sa kojima se kao opomenama, istinitim i gorkim, živi i postoji.

Neke teške životne situacije u kojima gledamo u ljude kojima se oduzima ono što jesu, koji guše u sebi znanje, nadahnutost, pamet, jer shvataju da takvi ovom današnjem svijetu "nisu potrebni", koji žive sa svojom savremeno izopačenom djecom i čija duša u tišini umire, gledala je publika na premijeri komada "Istina (ne) boli" Jelene Kojović-Tepić. Na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske u dramskim pauzama čuju se jecaji i onaj dobro poznat zvuk  otvaranja paketića maramica. Publiku istina ipak boli, ali dostojanstvenim aplauzom ne dozvoljava glumcima da se udalje sa scene, jer su svjesni da je ipak istina ta koja poslije svake izgovorene i proživljene laži čeka da bude otkrivena.

Autor komada Jelena Kojović-Tepić nije krila zadovoljstvo poslije prvog susreta njenog djela sa publikom.

- Jako sam zadovoljna reakcijama publike. Žene su izlazile plačući, jer je komad urađen prilično emotivno. Cijela ekipa ozbiljno je shvatila rad na predstavi i zaista su dali sve od sebe - kazala je Kojović-Tepić.

Iako je bilo intervencija na tekstu, priča ona, očuvana je srž njene drame.

- Neobično je kad se nešto što je pisano prvi put pretvara u nešto što je igrano i kakve sve transformacije mora da preživi rečenica da bi iz literarnog prešla u nešto što je živo - objasnila je Kojović-Tepić.

Komad je režirao Igor Tešić, koji je jednu od uloga povjerio i mladom glumcu Bojanu Kolopiću.

- Ovo je bio pošten proces rada, u kojem glumac može da napreduje ne samo na sceni, nego i kao čovek, što je jedan od zadataka i dužnosti Narodnog pozorišta Republike Srpske, da nas sve zajedno čini boljim i plemenitijim ljudima - naglasio je Kolopić.

Svoje glumačke sposobnosti pokazali su i Đorđe Marković, Goran Jokić, Slađana Zrnić i Smiljana Marinković.

Profesionalnost

- Reakcije publike su bile mnogo bolje nego što sam mogao da zamislim. Ovo je moja prva režija u pozorištu jer sam filmski režiser. Kompletna ekipa predstave bila je maksimalno profesionalna i poštovala sve ono što se dogovorimo na probama. U jednom momentu sam osjetio da imamo stvarno dobru predstavu, što su reakcije publike i dokazale - rekao je Igor Tešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana