Pogled kroz Andrićevu ćupriju

Aleksandra Madžar
Pogled kroz Andrićevu ćupriju

Banjaluka - Vrijednost ovog zbornika je u tome što niko do sada nije proučio roman "Na Drini ćuprija" srpskog velikana Ive Andrića na ovako kompleksan način, sa različitih književnih, kulturno-istorijskih, jezičkih i stilističkih aspekata.

Rekao je to profesor Branko Tošović na promociji knjige "Andrićeva ćuprija", koja predstavlja zbornik radova sa međunarodnog simpozijuma o Andriću, koja je održana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Tošović, koji je profesor na Univerzitetu u Gracu, podsjetio je na skup koji je održan u Višegradu, posvećen Anrićevom "centralnom" romanu "Na Drini ćuprija". Kaže da je ovaj zbornik, koji ima više 1.000 strana, rezultat tog skupa.

Suizdavač vrijednog izdanja, čijem je stvaranju profesor Tošović pristupio veoma ozbiljno i odgovorno, zajedno sa još tri izdavača, jeste i Narodna i univerzitetska biblioteka RS.

- Imajući u vidu da je riječ o velikom srpskom piscu i njegovom značaju, smatramo da nacionalna biblioteka RS ima zadatak da učestvuje u jednom ovakovom projektu. Dogovorićemo se o nastavku saradnje - rekla je direktor Nacionalne biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

U okviru projekta "Ivo Andrić u evropskom kontekstu" koji je pokrenut 2007. godine, održano je šest simpozijuma.

- Andrić je od svih pisaca iz bivših jugoslovenskih republika najviše proučavan. Nijedan pisac ne izaziva toliko pitanja koliko on, prije svega zbog Nobelove nagrade, a onda zbog njegovog života i ideje koju smo mi nazvali "integralno jugoslovenstvo", koje je u to vrijeme bilo romantičarsko - naglasio je Tošović.

Vrijednost ovog projekta vidi u formiranju jedne nove generacije andrićologa, koji su manje opterećeni svim i svačim, za razliku od prethodnih generacija.

- Upravo pripremamo sedmi zbornik "Andrićeva hronika" i predstavićemo ga na simpozijumu krajem septembra 2014. godine, na kojem će tema biti "Prokleta avlija". Vodimo se onim što je i sam Andrić govorio "Ne proučavajte mene, već moje djelo" - najavio je Tošović.

Legat

- Na našu sreću, profesor Tošović odlučio je da svoju biblioteku, u kojoj ima više od šest hiljada publikacija, zavješta i pokloni Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u vidu legata. On je ovaj put simbolično dostavio 80 knjiga jer vrijeme i uslovi nisu dozvolili da se donese više. Profesor svoj životni vijek provodi posvećen jeziku. Veliki je značaj u tome što je on autor sa naših prostora i što će njegove knjige iz oblasti stilistike, lingvistike, književnosti, biti dostupne u RS - kazala je Ljilja Petrović-Zečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana