"Poeziju će svi čitati" u Banskom dvoru: Publika kao gost i domaćin

M.Mi.
"Poeziju će svi čitati" u Banskom dvoru: Publika kao gost i domaćin

BANjALUKA - Program "Poeziju će svi čitati", u kojem je poeziju po izboru čitala publika, koja je na taj način bila u ulozi domaćina i gosta, sinoć je održan je u vijećnici Banskog dvora.

Prisutni su tako imali priliku da uživaju u stihovima Milana Rakića, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Jovana Dučića, Draška Sikimića, Milana Rakulja, Slavena Trebovca, Milene Marković, Borjane Mrđe i drugih.

- Ovakav koncept večeri poezije bez pjesnika, gdje je publici ostavljen izbor da čita poeziju koju želi je još jedan od načina promocije i popularizacije stvaralaštva domaćih autora - naveli su iz Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

Kako navode iz ovog udruženja, ovaj koncept programa čiji urednik je bila publika, postaće redovan dio njihovih aktivnosti.

- Iznenađenja sam odzivom. Posebno mi je drago što je bilo dosta mladih ljudi koji su poštovaoci poezije i koji su sjajno i recitovali svoje omiljene pjesme. Ja inače pišem prozu, a sada sam  iskoristila priliku da publici predstavim svoju poeziju jer je to nova forma u kojoj želim da se oprobam - kazala je književnica Milanka Blagojević koja je govorila stihove svoje pjesme "Nedjeljom idemo na groblje".

Jedan od posjetilaca Branko Travar, koji je čitao stihove pjesnika Slavena Trebovca, istakao je da je bilo lijepo ponovo čuti stihove Desanke Maksimović, Milana Rakića, Jovana Dučića i Miloša Crnjanskog na jednom ovakvom događaju.

- Neke su se našle u prvim objavljenim zbirkama, neke tek čekaju objavljivanje. Ovo je mjesto da nađu svoje slušaoce i buduće čitaoce. Siguran sam da će "Imperativ" imati još jednu značajnu i trajnu aktivnost, koja će i motivisati mnoge da pišu, i ohrabriti one koji za sada pišu samo za sebe da postoji publika koja će to rado slušati. Da, poeziju će svi čitati. A možda i pisati - naveo je Travar.

Program "Poeziju će svi čitati" inače je dio redovnih programskih aktivnosti udruženja "Imperativ" i naziv je pjesničkih večeri u kojima učestvuju pjesnici iz regije, ali i dio aktivnosti Festivala književnosti "Imperativ" koje na godišnjem nivou organizuje ovo udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana