Regionalni festival književnosti "Imperativ" nastavljen u Banjaluci: Poezija nikad ne napušta čovjeka

Ilijana Božić
Regionalni festival književnosti "Imperativ" nastavljen u Banjaluci: Poezija nikad ne napušta čovjeka

BANjALUKA - Da su književnost i umjetnost melem za dušu pokazala je pandemija, a kolika je vrijednost i važnost pisane riječi dokazuje festival književnosti "Imperativ", koji posjećuje veliki broj ljubitelja knjige.

Književnici i publika su s radošću dočekali 4. regionalni festival koji je spona, inspiracija i vjetar u leđa stvaraocima, ali i onima koji vole da čuju živu riječ i uživaju u govorenju poezije.

Tako je bilo i drugog dana "Imperativa", koji je održan juče, a koji je počeo u Muzičkoj školi "Vlado Milošević", gdje je književnik Miljenko Jergović u okviru programa "Lektira u podne" razgovarao sa srednjoškolcima o značaju književnosti i čitanja.

Potom je uslijedila "Kafa sa piscem" u kafeu "Joko", gdje su posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarali sa pjesnikinjom Monikom Herceg.

U saradnji sa "Imprimaturom" predstavljena je autorka ove izdavačke kuće Nada Kaurin Knežević i njena zbirka priča "Dijagnoza".

Ovu zbirku odlikuju savremenost u izboru tema i postupaka, sposobnost da istinski iznenadi, pa i da šokira, te neustručavanje da se uhvati u koštac sa raznolikim problemima socijalnih interakcija i života danas uopšte, koliko god ti problemi bili istaknuti ili prikriveni.

Filmofili su mogli da uživaju u ostvarenju "Farenhajt 451", koje je prikazano u Art bioskopu Banskog dvora. Riječ je o filmu koji je nastao prema istoimenom distopijskom romanu Reja Bredberija iz 1953. godine.

"Imperativ" je mislio i na najmlađe, pa je tako u utorak u sklopu programa održana i radionica pisanja za djecu "Bajkovnica", sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

Ono što je obradovalo i oduševilo publiku jeste gostovanje pjesnikinje Vitomirke Trebovac iz Novog Sada, koja je govorila svoje stihove u okviru programa "Poeziju će svi čitati", a njen domaćin je bio književnik i pjesnik Predrag Bjelošević. Poezija koju su čitali ovi stvaraoci mnoge je navela na razmišljanje, ostavivši snažan utisak.

Vitomirka Trebovac je istakla da joj poezija daje smisao i da nema ništa veće od toga.

- Literaturu doživljavam kao smisao, tako da mi je poezija dala suštinsku stvar - kazala je Trebovac i dodala joj se dopada posvećenost organizatora promociji književnosti.

Predrag Bjelošević je istakao da je poezija ono što čovjeka nikad ne napušta, ako je osjeti na pravi način.

- Iza mene nije malo godina pisanja poezije, ali nemam mnogo zbirki, negdje oko 12 i mislim da se mogu pisati dvije zbirke godišnje. Svjedoci smo poplave pjesnika, ali ne i poezije. Mislim da smo svi željni duše i misli, svega onog što čini poeziju, a što se razlikuje od riječi pjesma. Danas mnogi pišu pjesme, a malo ko piše poeziju - zaključio je Bjelošević.

Kao kruna drugog festivalskog dana uslijedile su "Note i slova", gdje je književnica i scenaristkinja Katarina Mitrović čitala odlomke iz svog romana u stihu "Nemaju sve kuće dvorište" i puštala muziku koja je inspiriše.

Ovaj roman je uzbudljiva ispovijest dvadesettrogodišnje Milice, koja nakon gubitka oca na svoj način pokušava da se izbori sa vrtlogom događaja u koje je uvlači sopstveni nemir, poročnost i anksioznost.

- Jako sam srećna što se festival uspio održati i u ovakvim uslovima i što je referenca na "Farenhajt 451", što smo sad mi ti koji u ovom vremenu sedimo zajedno, nismo onlajn, već jedni drugima čitamo knjige i održavamo tu vatru - kazala je  Mitrovićeva.

Sajamski dio festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od deset do 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana