Poezija i džez začarali Taliju

Mirna Pijetlović
Poezija i džez začarali Taliju

Banjaluka - Jedinstvenim i veoma energičnim i emotivnim koncertom talentovanih banjalučkih muzičara okupljenih oko nesvakidašnjeg projekta "Džez poezi kabare", te dodjelom nagrada najboljima, spuštena je zavjesa na ovogodišnji 18. teatar fest "Petar Kočić".

Magija Talije proteklih sedam dana plijenila je iz svakog ćoška Banjaluke, a džez note i poezija, koja je nevjerovatnom energijom tekla iz duše Nebojše Kuruzovića, protkana dramskim momentima, savršenom dikcijom i plesnim performansom, na kojem mu mogu pozavidjeti mnogi umjetnici koji se profesionalno bave glumom, bili su vrhunski doživljaj za sve one koji su bili u ponedjeljak uveče u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ovacije, smijeh, suze, oduševljenje i gromoglasni aplauzi tokom cijelog koncerta dokaz su da su ovi muzičari pomno osmišljenim nastupom Banjalučanima pružili nesvakidašnji kulturni doživljaj, te dokazali da i domaće i te kako može da konkuriše za najbolje.

Kuruzović je sa nevjerovatnom lakoćom sve vrijeme držao pažnju publike, a kako je istakao, ono što oni na sceni predstavljaju je mješavina stendapa, poezije sa sekvencama pjevanja i vrhunskih džez nota.

Publika je tako imala priliku da čuje autentičnu poeziju Kuruzovića, ali i Saše Berendike, uz autorsku muziku umjetnika iz "Kombajn kvarteta", koji su jednu od pjesama posvetili i jubileju Branka Ćopića.

- Prezadovoljni smo kako je publika reagovala na naš nastup. Ovo zaista nismo očekivali. Ovakva reakcija i prijem, ali i naša emotivna brutalna iskrenost na bini, biće nam i te kako podsticaj da dalje gradimo našu poetsko-muzičku priču - istakao je Saša Berendika.

Pored Kuruzovića i Berendike, "Džez poezi kabare" čine i Milan Savić na klaviru, Stefan Tešanović na gitari, Dejan Trkulja na bubnjevima, Neven Marinković na saksofonu i klarinetu, te Dejan Đorđević na kontrabasu i basu.

Ovogodišnji teatar fest, čiji je generalni sponzor bila kompanija "m:tel", prigodnom besjedom je zatvorila pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Milica Kotur.

Planovi

- Naš sljedeći nastup najavljujemo za 14. jun, takođe u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Planiramo da nastupamo u velikom broju gradova Srpske, isključivo u domovima kulture i sličnim prostorima, jer na taj način želimo da damo na značaju, na autentičnosti onoga što radimo, kako se ne bi izgubilo ili poredilo sa takozvanim "tezga" nastupima - najavio je Saša Berendika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana