Poetski Povratak u tačku Ranka Pavlovića

Aleksandra Madžar
Poetski Povratak u tačku Ranka Pavlovića

Banjaluka - Promocija zbirke poezije "Povratak u tačku" književnika Ranka Pavlovića iz Banjaluke održana je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Poštovaoci pedesetogodišnjeg rada ovog autora došli su u četvrtak uveče da podrže Pavlovićevu stvaralačku energiju. 

- Vrstan poznavalac savremene poezije, pjesnik Stevan Tontić, sačinio je iz trinaest do sada objavljenih zbirki, ali i neobjavljene poezije izbor od oko 160 pjesama i osamdesetak haiku tercina - rekao je Pavlović.

Likovno-grafičko rješenje za zbirku radio je Saša Vasić, a objavili su je banjalučka "Besjeda" i beogradski "Ars libri". O zbirci "Povratak u tačku" osim Pavlovića govorili su književnici Stevan Tontić i Ranko Risojević, direktor izdavačke kuće "Besjeda" Nenad Novaković i direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić.   

Tontić je istakao je da čitaoca ove knjige očekuje "stabilizovana lutajuća, nemirna i uznemirujuća misao o svijetu". 

- Na samom, početku Tontić je uvrstio nekoliko mojih ranih pjesama, da bi potom, hronološki, prema vremenu izlaska pjesničkih zbirki, izabrao i čitaocu predstavio ono što je u njima smatrao najvrednijim. Vjerovatno sa ciljem da pokaže u kom pravcu se nastavlja razvojni luk mog pjesničkog opusa - smatra Pavlović.

On je podsjetio da je izbor "Povratak u tačku" objavljen u septembru prošle godine.

- U plan jednog značajnog izdavača ušao je moj roman "Bronzana ruka" koji bi trebalo da bude objavljen do kraja ove godine. I zbirka pjesama za najmlađe "Nova planeta" treba da se pojavi u knjižarama najkasnije u prvom polugodištu sljedeće školske godine. Takođe pišem i novu zbirku poezije... - istakao je Pavlović.

Krug čitalaca

- Rijetki su pjesnici, u našoj i svjetskoj poeziji, koji su imali i imaju širok krug čitalaca, pa su zato pjesničke zbirke objavljivane i objavljuju se u skromnim tiražima. Posebno je to danas izraženo, kada se knjige poezije gotovo ne prodaju u knjižarama. Ali, onih posvećenika, "zavisnika" od pjesničke riječi, uvijek ima i zbog njih treba pisati i objavljivati poeziju - kaže Ranko Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana