Poetske note Miloša Crnjanskog u Jevrejskom kulturnom centru: Susret sa piscem kroz stihove i muziku

Aleksandra Madžar
Poetske note Miloša Crnjanskog u Jevrejskom kulturnom centru: Susret sa piscem kroz stihove i muziku

Banjaluka - I svaki put kada izgovorimo ime nekog našeg velikog pisca osjetimo onu nesebičnu ljubav i ponos koja nas iznova podsjeti da ima milion razloga da volimo to što smo ljudi i što su među nama živjeli oni koji svojim talentom, britkim umom i onim nekim neopisivim riječima, a "vidljivim" samo čulima, žive i dalje u svojim djelima.

Jedan od njih je i najznačajniji stvaralac srpske literature dvadesetog vijeka Miloš Crnjanski. Upravo u čast ovom romansijeru, pjesniku, pripovjedaču i publicisti mladi banjalučki umjetnici posvetili su muzičko-poetsko veče "Poetske note Miloša Crnjanskog". Inspirisani poštovanjem prema liku i djelu Crnjanskog članovi Poetskog teatra "Saputnici", osnovanog na Filološkom fakultetu u Banjaluci, i kompozitor i asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci David Mastikosa udružili su svoje kreativne snage kako bi pred publikom oživjeli moć riječi ovog književnika.

Taj poetski "susret" sa Crnjanskim desiće se večeras u 19 časova u Jevrejskom kulturnom centru.

- Cilj ove muzičko-poetske večeri jeste da se književno stvaralaštvo Miloša Crnjanskog približi današnjem vremenu, jer je Crnjanski toliko insistirao na svom konceptu sumatraizma i težnji da se približe i dotaknu udaljene pojave, koliko u prostoru, toliko i u vremenu. Stoga njegov uzvik, izrečen u ime cijele pjesničke generacije: "Verujemo u te nevidljive, predestinirane, slušaoce i čitaoce naše!" zvuči kao opomena, ali i kao više nego dovoljno opravdanje za jedno ovakvo veče - rekla je u ime Poetskog teatra "Saputnici" Andreja Marić.

U toku večeri govoriće se tekstovi izabrani iz različitih pjesničkih i proznih ostvarenja Miloša Crnjanskog. Na sceni će se pridružiti i sopran Albina Smajlović, uz klavirsku saradnju Lejle Handukić, koja će izvesti dvije kompozicije inspirisane stihovima Crnjanskog. U pitanju je kompozicija "Trag" Stanka Šepića, kao i "Serenata" Davida Mastikose.

- Spremajući ovo muzičko-poetsko veče Albina i ja smo pokušali da pronađemo što više muzike inspirisane Crnjanskim, međutim, nismo uspjeli da sakupimo mnogo materijala. Ujedno, to je i znak i poziv mladim autorima da treba više pažnje da obrate na sjajne pjesnike poput Miloša Crnjanskog te da toj bezvremenoj umjetnosti daju nova ruha i time još više obogate naše kulturno nasljeđe - istakao je Mastikosa.

Poetski teatar "Saputnici" iskreno se trudi da očuva i oživi uspomene na velike srpske pisce. Grupa studenata srpskog, ruskog i italijanskog jezika i književnosti sa Filološkog fakulteta u Banjaluci osnovana je u maju 2014. godine, a do sada su realizovali dvije književne večeri. Njihovo prvo književno veče bilo je "Jedan četvrtak kod Isidore", na kojem su oživjeli atmosferu književnog salona Isidore Sekulić s početka 20. vijeka. Stoga je grupa i dobila naziv prema naslovu prve knjige Isidore Sekulić. Drugo književno veče "Građa za jednu tužnu pesmu" održano je u novembru 2014. godine i bilo je posvećeno obilježavanju stotinu godina od izbijanja Prvog svjetskog rata.

Poseban pristup

- "Saputnici" njeguju "poetski teatar" te imaju poseban pristup svakoj temi, koji podrazumijeva izvjesne teatarske elemente, glumu, audio-vizuelne efekte i slično. Na taj način se, uz odabrani kolaž različitih tekstova, koji je uvijek u prvom planu, književno djelo pojedinih pisaca ili književnih epoha približava mladim, savremenim čitaocima, koji se sve češće udaljavaju od knjige - objasnila je Andreja Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana