Po­e­ma Vlade Miloševića "Hi­len­dar" pre­mi­jer­no iz­ve­de­na u Ba­nja­lu­ci

Mi­lan­ka Mi­trić
Koncert
Foto: DRA­GO VEJ­NO­VIĆ | Koncert

BANjALUKA - "Hilandar kao nadahnuće" naziv je koncerta kojim je spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", a u okviru koje je premijerno izvedena Miloševićeva simfonijska poema "Hilendar", kao i djelo "Noć u Hilandaru" Svetislava Božića.

Koncert je održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske, a manifestacija će u četvrtak biti zatvorena i u Beogradu, u velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Na ovom nastupu djela su združeno izveli simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, orkestar Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci, a dirigovali su Branka Radošević Mitrović i Dejan Savić.

Simfonijska poema "Hilendar" nastala je 1972. godine nakon povratka Vlade Miloševića sa Svete Gore, na koju je išao sa svojim prijateljem, akademikom  Dimitrijem Stefanovićem.

"Ova impresija za veliki prostor je potpuno programska kompozicija. Nastala je neposredno poslije povratka sa manastira Hilendar. U djelu je muzičkim sredstvima prikazano sve ono što sam tamo čuo i vidio i to tako slijedi" zabilježio je Milošević o ovoj poemi koja je bila jedino djelo za koje je napisao i konkretan program.

Kako je naznačeno u predgovoru programske knjižice ovog djela, Milošević je u tekstualnom predlošku, koji je sačuvan u Arhivu Muzeja Republike Srpske, opisao svaki doživljaj, situaciju i utisak sa putovanja, koji mu je ostao zabilježen u sjećanju.

" 'Hilendar' predstavlja programsko orkestarsko delo u jednom stavu. Kako je oblik simfonijske poeme slobodan, i zavisi od programa, Milošević je izgradio formu prema broju prizora, tj. konkretnom vanmuzičkom sadržaju koji je formulisao u navedenom programu. Svojim muzičkim jezikom želeo je da slušaocima prenese lične, vizuelne, emotivne i duhovne utiske sa ovog hodočasnog putovanja" zabilježeno je u knjižici i naznačeno da je djelo koncipirano u 24 prizora.

Član organizacionog odbora manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", Dušan V. Urošević povodom koncerta je rekao da je riječ o istinski jedinstvenom događaju.

"Ovo je istorijski trenutak za Banjaluku i za Republiku Srpsku. Osim toga, na repertoaru je kompozicija akademika Svetislava Božića ' Noć u Hilandaru '. To nije slučajno. Oba kompozitora boravili su na Svetoj Gori i u Hilandaru" naveo je Urošević.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" otvorena je 12. aprila koncertom "Tragovi u sazvežđu Regula", posvećenom dirigentkinji i profesorici Darinki Matić Marović.

Organizatori manifestacije su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Stvaralaštvo

U programskoj knjižici posvećenoj simfonijskoj poemi "Hilendar", zabilježene su i Miloševićeve riječi o muzičkom stvaralaštvu.

"Ako bih se sada strogo zapitao, šta sva ova moja djela predstavljaju? Kakva je njihova suština? Na to nije jednostavno odgovoriti. Moglo bi se reći da ta  djela u neku ruku imaju svoj oslonac u muzičkom folkloru. U nekim je djelima to zaista očigledno (Bosanska svita, Sa planine, Dramatična simfonija, Violinski koncert). Za sva se moja djela može na izvjestan način reći da su angažovana, da je to programska muzika, jer ja mislim da nema muzike izvan mene i izvan vremena u kome ja živim" naveo je on.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana