Podsjećanje na djela Fride Kalo nastala prije 80 godina: Oslikala bol zbog neostvarenog majčinstva

Ilijana Božić
Podsjećanje na djela Fride Kalo nastala prije 80 godina: Oslikala bol zbog neostvarenog majčinstva

BANjALUKA - “Ništa nije vrednije od smijeha. To je snaga da se smiješ i napustiš sebe, da budeš svjetlost. Tragedija je najgluplja stvar”, riječi su meksičke slikarke Fride Kalo čiji su život obilježili teški lomovi, a koja je snagom talenta i predanošću umjetnosti svijetu ostavila maestralna djela.

Slike je stvarala na temeljima meksičke kulture pa su na svakoj od njih primjetni simboli karakteristični za ovu kulturu i tradiciju. Frida Kalo bila je revolucija, a izdvajala se i time što je oslikavala svoje patnje i bolove prožimajući ih ženskom seksualnošću. Ovim tekstom skrenućemo pažnju na njene tri slike koje su nastale prije 80 godina, a to su “Moj portret i majmun”, “Korijeni” i “Cvijet života”. Na pomenutim djelima vidljiva je njena patnja zbog nemogućnosti da postane majka, dok je lišće kao zajednički motiv prisutno na sve tri slike.

“Autoportret sa majmunom”  

Frida Kalo prepoznatljiva je po autoportretima, a često je na tim slikama sebe prikazivala u društvu kućnih ljubimaca, opisujući svoja osjećanja. Tako je nastala i ova slika sa majmunom. Važno je istaći da je majmun u meksičkoj mitologiji simbol plesa i raskalašnosti. Maje iz Gvatemale i Meksika su obožavale majmuna drekavca i smatrale su ga za boga koji je bio zaštitnik umjetnosti. Frida Kalo je obožavala dječiju i razigranu prirodu majmuna, a na njenim slikama ova životinja postala simbol nježnosti i zaštite. Na slici “Autoportret sa majmunom” majmun je predstavljen kao nježno, saosjećajno biće koje ju je zaštitnički obgrlilo oko vrata. U pozadini slike je lišće, a u kritici je navedeno da je taj stil preuzela od meksičkog slikara Alfreda Ramosa Martineza, poznatog po slikama tradicionalnih meksičkih scena i ljudi. Boje na slici su jarke, a upotrebom toplih i hladnih nijansi, umjetnica odvaja figuru iz okruženja. Bitno je napomenuti da je uticaj meksičke kulture vidljiv u odjeći i ogrlici, kao i u samom stilu slikanja.

“Korijeni”

Ulje na platnu “Korijeni” jedan je od najljepših autoportreta Fride Kalo. Naslikala ga je kako bi obilježila ponovno sjedinjenje sa mužem Dijegom Riverom, nakon bola i patnje. Slika prikazuje njena osjećanja zbog fizičkih bolova koji su joj otežavali život. Naime, Frida Kalo je u nesreći koju je doživjela kao djevojčica izgubila reproduktivnu sposobnost i to joj je kidalo srce. Na “Korijenima” je istakla želju da rađa novi život, želju da ima djecu.

Frida Kalo je obožavala Pedregalove grube sive stijene u Južnom Meksiku i postavila ih je u pozadinu svoje slike. Stabljike bez listova oko Fride na slici prikazuju njenu neplodnost, njeno teško povrijeđeno tijelo i izgubljene ljubavi.

Slika “Korijeni” na aukciji je prodata po rekordnoj cijeni od 5.616.000 dolara, najvišoj cijeni koju je latino-meksički umjetnik ikada postigao.

“Cvijet života”

Nemogućnost da bude majka Fridu Kalo je navela da napravi seriju slika u vezi sa njenim bolnim pokušajima da rodi dijete. Vene lišća na slici “Cvijet života” dobijaju ulogu zaštite, pretvaraju se u arterije ljudskog tijela. Na slici je primjetna simbioza botanike i anatomije, jer sok i krv prenose život. Crveni i čvrsti listovi su osnova sigurnosti, čvrstine i odbrane za nježnu cvjetno-jajovodnu cijev. Slikom “Cvijet života” Frida Kalo, za razliku od mnogih autoportreta na kojima je neprikosnoveni protagonista, oslikava jedno od osjetljivih oblasti svoje anatomije. Na slici je prikazala hibrid sa cvijetom i jajovodima i na taj način posmatraču slike predstavila proces oplodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana