Podgorica: Proglašeni dobitnici Vidovdanske povelje, Vidovdanske riječi i Makarijevog slova

Srna
Podgorica: Proglašeni dobitnici Vidovdanske povelje, Vidovdanske riječi i Makarijevog slova

PODGORICA - Udruženje književnika Crne Gore proglasilo je laureate Vidovdanske povelje, Vidovdanske riječi i Makarijevog slova, a nagrade dobitnicima će biti uručene na tradicionalnoj književnoj manifestaciji Vidovdansko pjesničko bdenje u srijedu, 24. juna, u Podgorici.

Žiri je jednoglasno donio odluku da se ovogodišnja Nagrada za poeziju “Vidovdanska povelja” dodijeli pjesniku Darku Jovoviću za knjigu “Izgubljeni svijet”.

Nagrada “Vidovdanska povelja” za čuvanje tradicionalnog pravoslavnog i kulturnog nasljeđa dodjeljuje se književnicima Vukiću Garu Brajkoviću i Ljubisavu Bjeliću.

Zahvalnica tribine Udruženja književnika Crne Gore “Riječ” dodijeljena je Nikoli Neneziću za istrajnost u njegovanju i čuvanju zavjetne vidovdanske ideje i slobodarskog usmjerenja.

Žiri Udruženja jednoglasno je donio odluku da se ovogodišnja Nagrada “Vidovdanska riječ”, u znak posebne pažnje i zahvalnosti, dodijeli urednici rubrike “Stav”, novina “DAN” Ljiljani Radenović.

Njoj je nagrada dodijeljena za izuzetan doprinos medijskoj afirmaciji cjeline, punoće i pojedinačnih stvaralačkih stavova i vrijednosti Udruženja književnika Crne Gore, koje uz brojne teškoće, nerazumijevanja i opstrukcije, više od 70 godina ponosno opstaje na tragu nenadmašne njegoševske i marko-miljanovske misli i smisla postojanja.

Ugledna nagrada “Makarijevo slovo” za životno djelo dodjeljuje se književniku Perivoju Popoviću povodom pet decenija stvaralaštva za žanrovski raznovrstan stvaralački opus.

Nagrade će biti uručene u Manastiru Sveti Simeon Mirotočivi na Nemanjingradu, uz poštovanje medicinskih mjera uvedenih usljed pandemije virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana