Počinje umjetnička kolonija “Krčedin”

G.S.
Počinje umjetnička kolonija “Krčedin”

INĐIJA - Umjetnička kolonija “Krčedin” svečano će biti otvorena danas u domu porodice Jakšić u ovom naselju u opštini Inđija.

Kolonija, koja traje do nedjelje, 18. avgusta, održava se pod pokroviteljstvom opštine Inđija i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a u organizaciji udruženja “Moj Srem” iz Krčedina i Umjetničke grupe “Arte”.

Tokom pet dana na obroncima Fruške gore slikaće i vajati 58 umjetnika iz devet država, među kojima i Almedina Cifrić i Zoran Anđelković iz Republike Srpske. U programu svečanog otvaranja, koje je zakazano za 20 časova, učestvovaće glumci Milenko Pavlov, Slobodan Boda Ninković i Jelica Kovačević, pjesnici Rada Komazec, Danijela Milošević i Lazar Stanojević, pjevačka grupa “Jenđe”, ansambl “Trio gajde”, kao i kantautor Željko Savić. U pratećem programu 17. umjetničke kolonije “Krčedin” biće otvorena izložba skulptura “Portret kao projekcija psiholoških stanja” Aleksandre Novitović i izložba slika više autora pod nazivom “Đura Jakšić - inspiracija”, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

U muzičkom dijelu programa na scenama “Bora Đorđević” i “Arte” biće održani koncerti mlade pijanistkinje Milice Opačić i profesorice klasične gitare Maje Radovanlije. Nastupiće i regionalni kantautori, kao i veliki broj književnika, a biće izveden i poetsko-muzički kabare “Drži se Sunca”. Tradicionalna titula “Ja, Krčedinac” biće uručena glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću, pjesniku Igoru Miroviću, glumici Jelici Kovačević, slikarki Gordani Ani Mirkov, vinaru Savi Jojiću, gajdašu Maksimu Mudriniću i rok muzičaru Nikoli Vranjkoviću.

Novoustanovljena slikarska nagrada “Siniša Popov” za najboljeg mladog slikara, u znak sjećanja na ovog velikog slikara i umjetničkog pedagoga, biće uručena Lazaru Momčiloviću iz Stare Pazove, studentu druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu. (Agencija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana