Počinje regionalni festival “BL art”: Publiku očekuje zanimljiv književno-umjetnički program

G.S.
Počinje regionalni festival “BL art”: Publiku očekuje zanimljiv književno-umjetnički program

Zanimljiv književno-umjetnički program biće predstavljen publici na devetom regionalnom festival “BL art”, koji će biti održan ispred Društveno-kulturnog centra “Incel”.

Organizator manifestacije je Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto”, a program počinje danas u 18 časova i trajaće do subote.

Organizatori su naglasili da će se ovogodišnji festival, zbog pandemije virusa korona, realizovati u izmijenjenom i skraćenom izdanju.

- Festival otvara umjetnik Armin Ćosić sa performansom “Zone in Danger” putem kojeg propituje simbiozu virtuelnog i realnog svijeta u kojima je opasnost prisutna. Rad tematizuje empatiju, zlo, ekstremizam i ignorantski odnos društva koji ne kritikuje postojanje opasnosti u virtuelnom i realnom svijetu - istakli su organizatori.

Naglasili su da nakon performansa posjetioci mogu pogledati Arminovu izložbu “Nisi ti za Bosne” koja obuhvata studentske i samostalne projekte.

- Poetsko donatorsko veče, na kojoj će poeziju čitati Selma Selman, Radmila Petrović i Vladana Perlić, biće održano u petak. Ovo veče za cilj ima skupljanje knjiga za alternativnu biblioteku u romskom naselju Ružica u Bihaću, koja će služiti stipendistkinjama Selmine kampanje “Marš u školu”. Uslov dolaska na poetsko veče su knjige ili pribor za školu - kazali su organizatori i dodali da donatorsko veče počinje u 19.30 časova, te da je moderatorka  Vanja Šunjić.

Objasnili su da će trećeg dana festivala biti održana kreativna radionica “Magične biljke oko nas” na kojoj će polaznici proći proces dobijanja boje iz svježih i osušenih biljaka.

- Radionicu vodi diplomirana grafička dizajnerka Nina Stanarević i broj učesnika je ograničen. Kreativna radionica počinje u 16 časova. U večernjem terminu od 20.30 posjetioci mogu pogledati film “Kostakurta – Bajka o Satankrajini” reditelja Saše Karanovića. Film je prikazan na Sarajevo film festivalu i na “Kustendorfu” gdje je i dobio specijalnu nagradu - naveli su organizatori.

Obrazložili su da se deveti festival “BL art” završava muzičkim koncertom kantautora Igora Božinovića i DJ setom Marie Cherie.

- Muzički program kao i sve ostale aktivnosti biće održane ispred prostora Društveno-kulturnog centra “Incel”. Broj posjetilaca je ograničen i dolazak je potrebno najaviti organizatoru. Za sve koji ne uspiju da posjete festival biće omogućeno praćenje poetske večeri i muzičkog programa na internet radiju BR - saopštili su organizatori.

Partner festivala je izdavačka kuća PPM Enklava iz Srbije koja je fokusirana na mlađe autore. Podrška festivalu i ove godine su Mašinska obrada “Magrel” i Impuls portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana