Počinje Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2023”: Povratak u velikom stilu

Branislav Predojević
Počinje Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2023”: Povratak u velikom stilu

BANjALUKA - Nakon jednogodišnje pauze Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2023” večeras se vraća 15. put na velika vrata pred banjalučku publiku i to bogatim i raznovrsnim programom.

Tokom šest dana biće prikazano više od 140 animiranih filmova u takmičarskim i pratećim programima uz bogatu ponudu svih žanrova i stilova animacije.

Direktor festivala Goran Dujaković kaže da će uz tradicionalni program ovaj put biti nekih novih sadržaja.

- Novina ovogodišnjeg festivala jeste izdvajanje kategorije studentskog animiranog filma kao zasebnog programa, što će biti posebno atraktivno za studente animiranog filma. Veliki takmičarski program standardno predstavlja presjek najznačajnijih animiranih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na najpoznatijim svjetskim festivalima animacije - rekao je Dujaković. U velikom takmičarskom programu biće prikazan jedan film iz Bosne i Hercegovine, “Šaptač” u režiji i animaciji Mladena Đukića, profesora animiranog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Dujaković dodaje da će pored toga na otvaranju festivala biti prikazana i dva kratka animirana filma nastala na radionicama animiranog filma koje su organizovane sa djecom iz Banjaluke.

- Prvi je rezultat rada projekta koji sprovodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Feniks Art” (koja i organizuje festival), a pod mentorstvom profesionalnog animatora Žane Forca u tehnici pijeska, a drugi je realizovan u organizaciji Društva animacije u Republici Srpskoj (DARES) - dodao je Dujaković.

I ove godine festival nudi bogat prateći program, a pred publikom će se naći nekoliko interesantnih sadržaja.

- “Zagreb film” biće predstavljen programom “Životinje u filmovima Zagrebačke škole crtanog filma” koji priređuje Bajko Hromalić. U programu animiranih filmova sa životinjama - karakterima koji oblikuju radnju, biće prikazani filmovi kultnih animatora Zlatka Grgića, Borivoja Dovnikovića Borde, Zlatka Boureka, Pavaoa Štaltera i drugih - najavio je Dujaković.  

I Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda predstaviće se interesantnim presjekom studentske animacije, od čega je prema riječima Dujakovića i nekoliko najnovijih filmova ovogodišnje produkcije.

- Program koji priređuje profesorica Iva Ćirić presjek je rada studenata animacije od 2014. godine do danas, koji u svom školovanju ovladavaju različitim tehnikama animacije, od crtane animacije do kompleksnijih koji su kombinacija i spoj različitih tehnika - kaže Dujaković.

Kako je  najavljeno, predstavljanje na festivalu imaće i jedan od najmlađih festivala animacije u regiji, “Multimost” fest iz Sremskih Karlovaca, koji je izrastao iz međunarodnog animacijskog projekta “Multimost”. Ovaj projekat je pokrenut 2016. godine sa ciljem da podstakne djecu i omladinu, prvo Srbije i Rusije, a zatim i drugih zemalja, na saradnju kroz kreativno stvaralaštvo, učenje jezika, na izučavanje svoje i upoznavanje drugih kultura, na istraživanje, povezivanje i druženje. Pokretači projekta su Zlata Popov, mentor studija Dom i Marija Lendova.

Na banjalučkom festivalu biće prikazan i izbor nagrađenih filmova sa prošlogodišnjeg “Multimost” festa te nekoliko filmova nastalih u Srbiji. Ove godine banjalučka publika će na festivalu moći da prati i promociju najnovijih strip izdanja “Devete dimenzije” iz Banjaluke. Sve projekcije biće upriličene u “Sinepleksu Palas”.

Zimonić

Na samom otvaranju od 18 časova u Kulturnom centru Banski dvor biće postavljena izložba stripova Krešimira Zimonića.

Od sredine sedamdesetih Zimonjić djeluje kao ilustrator i autor stripova, a bio je član avangardne strip grupe “Novi kvadrat”. Na animiranom filmu profesionalno radi od 1979. godine, isprva kao animator i glavni crtač, a od 1983. samostalno režira. Autor je desetak animiranih filmova, a pedesetak potpisuje kao supervizor, producent ili umjetnički direktor. Kreirao je programe i radio kao umjetnički direktor i producent “Zagreb filma”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana