Počinje festival “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu i Zvorniku: Praznik filma za sve generacije

 Ilijana Božić/agencije
Počinje festival “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu i Zvorniku: Praznik filma za sve generacije

ISTOČNO SARAJEVO/ZVORNIK - Prikazivanjem filma “Sveta Petka - krst u pustinji”, reditelja Hadži Aleksandra Đurovića biće otvoren 16. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, koji se ove godine održava pod motom “Važno je biti prvi” u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Otvaranje manifestacije planirano je za večeras, u 19 časova u sali Kulturnog centra, a danas u 12 sati počeće “Kids fest” Dječiji filmski program u okviru kojeg će najmlađoj publici biti prikazan film “Leto kada sam naučila da letim”, reditelja Radivoja Raše Andrića.

Nakon toga, slijedi takmičarski program festivala, a potom i projekcija filmova za štićenike Kazneno-popravnog zavoda “Kula”.

“Prvi kadar” svoje filmsko putešestvije nastavlja sutra i u petak u Domu omladine u Zvorniku, gdje će, osim takmičarskog programa, u četvrtak od 19 časova biti repriziran pomenuti film “Sveta Petka - krst u pustinji”. Takođe, za četvrtak od 17 časova, predviđena je panel diskusija na temu “Religija na filmu”, kao i promocija knjige “Jevanđelje na filmu”.

Takmičarski program za najmlađu publiku, biće realizovan u petak, tako da će mališani moći premijerno pogledati crtani film “Vučje bobice” reditelja Sretena Jovanovića.

Članovi stručnog žirija ovog festivala su profesor Dragan Elčić, filmski kritičar Srđan Savić i reditelj Hadži Aleksandar Đurović.

Direktorica i selektorka festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je za Srnu da će na manifestaciji biti prikazano 35 filmova u šest takmičarskih kategorija.

- U kategoriji “U fokusu” nalaze se dokumentarni filmovi “Bridin”, autora Marije Rankove iz Ukrajine, “Oral kuizin”, Isidra Sančeza iz Italije, “Rums vid a vju”, Nikolasa Papadimitriua iz Grčke, “Nozema” Etne Ozbek iz Turske i “Lost imidžis” Čezarea Beadonjea iz Italije - navela je ona.

Kako je kazala u kategoriji “Eks Ju u fokusu” biće prikazana dokumentarna ostvarenja “Bez” Luke Papića iz Srbije, “Duga Resa” produkcije “Škart” iz Srbije, “Još jedno proljeće” Mladena Kovačevića iz Srbije, “Koreni” Tea Lukača iz Srbije, “Babajanja” Anta Zlatka Stolice iz Hrvatske, “Reznica” Davora Marinkovića iz Srbije i “Prilagođeni” autora Dejana Petrovića iz Srbije.

Dodala je da će biti prikazani i brojni filmovi u kategorijama “TV u fokusu” te kategorijama “Kratke priče”, “Ključ za film” i “Novi pogledi”.

Direktor produkcije “Prvi kadar”, reditelj Vitomir Mitrić rekao je Srni da moto festivala “Važno je biti prvi” pokreće sve u želji za uspjehom i trajanjem od nastanka filmskog dokumentarističkog stvaralaštva, od braće Limijer do danas.

Festival će biti zatvoren svečanom ceremonijom i proglašenjem pobjednika, što je planirano za petak od 19 časova.

Škola

Na ovogodišnjem “Prvom kadru” planirano je i održavanje Filmske škole pod nazivom “Kako se gleda film: mala škola filmskog bontona”. Ovu školu vodiće filmski kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana