Počinje drugi ciklus razgovora u galeriji “Vagon”: Umjetnici treba da prigrle jedni druge

Ilijana Božić
Počinje drugi ciklus razgovora u galeriji “Vagon”: Umjetnici treba da prigrle jedni druge

BANjALUKA - Mladi u Republici Srpskoj imaju veliku umjetničku i stvaralačku energiju. Oni mnogo i iskreno stvaraju, vjeruju u to, mnogo se nadaju, međutim i dalje tradicionalno.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” umjetnica Isidora Branković, koja je prošle godine pokrenula galeriju “Vagon” u Banjaluci s ciljem da okuplja mlade umjetnike. Za naš list ovaj put je govorila o drugom ciklusu razgovora sa umjetnicima koji počinju večeras od 20 časova, ali i o izabranim stvaraocima na konkursu “Izlaži u Vagonu 2023/2024”.

- Kad kažem tradicionalno, mislim na to da mladi umjetnici nisu svjesni tehnološkog napretka, odnosno nisu svjesni da slikarstvo ili uspjeh nije više nešto što se dešava u četiri zida. Bitno je da što prije počnu da shvataju da je dio umjetnosti i uspjeha i administracija, odnosno projektno pisanje, te pravno i ekonomsko znanje koji pomaže da dođu do određenih stvari - objasnila je ona.

Dodala je da mladi umjetnici treba da spoznaju da postoji put kojim mogu da dođu do određenih sredstava.

- Na prethodnim razgovorima sa umjetnicima shvatili smo da mladi nemaju osviješten taj dio, a ovim razgovorima želimo da im ukažemo da od grada i države u kojoj živimo mogu da dobiju određena sredstva. Važno je da znaju da ne možemo da zanemarimo određene stvari koje su neophodne za pozicioniranje na sceni - ispričala je ona.

Naglasila je da se o tome ne priča, jer se isključivo govori o stvaralaštvu koje je bitno, ali, kako je kazala, velika je šteta da ljudi koji imaju potencijal i ozbiljno rade zbog administracije ne mogu da dođu do određenih sredstava i budu prisutni na sceni.

Upravo to će biti tema novih razgovora sa umjetnicima, a večeras će o tome govoriti profesorica slikarstva na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i slikarka Borjana Mrđa.

- Ona će govoriti iz pozicije pedagoga. Na početku ćemo pričati o njenom stvaralaštvu i senzibilitetu, te o načinu na koji je ona išla putem stvaralaštva i kako je uspjela da se pozicionira i svoj rad učini vidljivim - ispričala je Brankovićeva.

Dodala je da smo do sada rijetko mogli da čujemo profesore da govore iz svog iskustva o tim temama na interaktivnom razgovoru. Profesorica Mrđa će govoriti i o prodaji radova, ali i o kolekcionarskoj svijesti.

Sutra od 20 časova govoriće umjetnica Nataša Konjević, u srijedu konceptualna umjetnica Milena Ivić, a u četvrtak naveče predviđen je razgovor sa kustoskinjom Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Isidorom Banjac.

- Značajno je da na razgovorima sa umjetnicima govore oni koji su se u svom poslu istakli i pozicionirali, da pričaju o svom putu kako bi ukazali mladima šta je ono što su oni na tom putu naučili, šta je njih kočilo, a šta ih je guralo naprijed - rekla je ona.

Istakla je da su saradnja između umjetnika i prijateljski odnos veoma važni.

- Umjetnici treba da se prigrle, jer svi mi prolazimo isti put. Umjetnik koji je pozicioniran danas, nije tu bio prije recimo deset godina, a sigurno je prolazio isti put koji umjetnici prolaze danas. To je put koji mora da se prođe i od kojeg ne treba da se odustaje, ali važno je da se prikažu olakšice i šta je to na šta treba de se obrati pažnja - kaže ona.

Dotakli smo se i konkursa “Izlaži u Vagonu 2023/2024”, a Brankovićeva je istakla da je zanimljivo što se na ovaj konkurs nije prijavio niko iz Banjaluke.

- Stigle su nam prijave iz Berlina, Estonije, Italije i Slovenije. Međutim, nijedna prijava nije stigla iz Banjaluke. Kako je moguće da je “Vagon” izazov ljudima koji rade, stvaraju i izlažu u inostranstvu, a nije na primjer studentima Akademije umjetnosti - objasnila je Brankovićeva i dodala da trenutno rade analize kako bi uvidjeli u čemu je nastao problem. 

Na ovom konkursu odabrani su umjetnici Aleksandar Rakezić iz Beograda, Nikola Kekerović koji stvara i radi u Berlinu, Lea Sekulić koja radi u Estoniji i Katarina Aćimović iz Zvornika. 

Nova izložba

Isidora Branković je najavila da će prva izložba u “Vagonu” ove godine biti otvorena 5. maja.

- Riječ je o postavci koja govori o unutrašnjem zdravlju, samosvijesti i stečenim traumama koje nas koče. Autorka je Sonja Savić - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana