Počinje četvrti Međunarodni salon stripa “Deveta dimenzija”: Stripadžije spremne za okupaciju Kastela

Branislav Predojević
Foto: Deveta Dimenzija

BANjALUKA - Međunarodni salon stripa, četvrti po redu, ovog vikenda okupiraće prostor Kamene kuće na tvrđavi Kastel i još jednom privući brojne posvećenike ove umjetnosti.

I ove godine ljubitelji devete umjetnosti imaće priliku da, počevši od sutra, pa sve do nedjelje naveče uživaju u brojnim sadržajima, pogledaju strip izložbe i druže se sa autorima svjetskog kalibra te prisustvuju brojim promocijama najnovijih strip izdanja.

- Ponosni smo što imamo goste sa dva kontinenta koji će predstaviti svoje najbolje radove. Posebno izdvajamo Minasa Halefoma iz Afrike, kao prvog strip umjetnika iz Etiopije koji gostuje u Banjaluci i regionu te drage goste iz Italije Marčela Manđatinija  i Elizu Kornaćini - kaže Zoran Pejić ispred Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, koje je organizator salona.

Pored njih, gosti ovogodišnjeg salona su Aleksandar Ristić, ambasador Srbije u Etiopiji te brojni strip autori poput Mirka Čolaka, Sabahudina Muranovića, Jelene Vučić, Ivana Veljkovića, Slobodana Jovanovića iz Srbija te Milana Trenca i Darka Kreča iz Hrvatske, te članovi udruženja “Modesti stripovi” iz Londona. Kao i svake godine, posjetioci kamene kuće imaće priliku da u vrijeme trajanja ove manifestacije pogledaju brojne izložbe poput postavke posvećene desetogodišnjici postojanja i rada Udruženja “Deveta dimenzija”, “Parabelum junior” - izbor za najbolji dječiji rad, izložba tabli stripova Marčela Manđatinija, table projekta “Stripovijetke” po motivima Alekse Šantića, autora Milana Mladića i Predraga Ikonića, “Tetovirani oblaci”, autora Jovana Bratića i Gorana Lojpura,  “Mali album broj 2: Priče iz slovenske šume”, autora Zdravka Kneževića i Jelene Jokšić, “Mali princ”- izložba ilustracija Borislava Maljenovića. Takođe, posjetioce očekuje izložba strip tabli i ilustracija Slobodana Jovanovića, Sabahudina Muranovića, Mirka Čolaka i Milana Trenca, kao i izložba strip tabli “Aga” Minasa Halefoma iz Etiopije  i “Dobrodošli na Kosovo”- Nikole Mirkovića, Simone Mogavino i Đuzepea Kvatročija. Ono što posebno treba izdvojiti su strip radionice i škola stripa koje će biti održane tokom trajanja, sada već tradicionalne, manifestacije.

- Namjera je da okupimo što više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni, a osim druženja i uživanja u devetoj umjetnosti, vodimo se i geslom da se strip publika stvara, a ne pronalazi - poručuju organizatori salona.

Gost iz etiopije

Minas Halefom je samouki umjetnik rođen u Adis Abebi u decembru 1990. godine.  Iako je diplomirao političke nauke i međunarodne odnose postao je umjetnik. Njegova prva izložba bila je u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji Etiopije. Zanimaju ga drevna istorija, nakit, kulturni ukrasi, društvene vrijednosti i ratne bravure drevne Etiopije. U saradnji sa Ambasadom Srbije u Etiopiji realizovao je grafičku novelu “Aga” o etiopskom ratnom heroju iz 2. svjetskog rata Abdisi Agi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana