Počinje "Banjaluka art festival" u DKC "Incel"

R. V.
Počinje "Banjaluka art festival" u DKC "Incel"

BANjALUKA - U organizaciji Udruženja nezavisnih stvaralaca "Geto" od danas počinje "Banjaluka art festival" u trajanju do 31. avgusta, u Društveno-kulturnom centru "Incel".

Ovogodišnji regionalni "Banjaluka  art festival" donosi odgovore na provokativna pitanja "seksa i politike" kroz različite forme umjetnosti propitujući patrijarhalno društvo, rodne identitete, slobode i seksualnost. Umjetnici poput grupa "Radikalni momci" i "Udruženja mladih i napaljenih", zatim  Ivana Ranisavljević, Luka Joksimović, Dunja Čorlomanović, Nikola Tomić,  i mnogi drugi mladi umjetnici pokušaće kroz intervencije, performanse, i instalacije da  otvore razmišljanja o gorućim društvenim pitanjima.

Naime, njihovi  pristupi stavljaju fokus na odnos društva prema individualnoj svijesti,  koja bi da osjeti, razumije i spozna, i na kolektivnu svijest obavijenu velom pristojnog ponašanja satkanog od predrasuda zbog kojih ne vidimo ni društvo niti mjesto gdje živimo i stvaramo.

Publika će na otvaranju festivala imati priliku da pogleda vanserijski performans mlade umjetnice iz Beograda  Jane Jovašević koja će nastupiti 29. avgusta sa projektom "Šta god da se napravi, biće k...c", koja obrađuje teme cenzure, seksualnosti, zadovoljstva, čulnosti na magičan način.  Iste večeri će nastupiti "Radikalni momci" sa projektom "Dokumenti", zatim "Udruženje mladih i napaljenih" sa performansom "Patos", a u  narednim danima publika će imati priliku da pogleda umjetnike kao što su: Ivana Ranisavljević, Luka Joksimović, Dunja Čorlomanović, Nikola Tomić. U okviru festivala postoji muzički segment, tako da će ljubitelji moći da uživaju uz divne nastupe "The Cyclist Consirancy" iz Beograda, zatim  "Di-Džej Mile" i projekta "Lenhart Tejps & Zoja Borovčanin", te mladih umjetnika iz Banjaluke, sastava "Inkel" i Saše Đorđevića.

Organizatori ovog festivala navode kako ne treba propustiti "Kult buvljak" u dnevnom dijelu festivala, mjesto gdje kreativci i kolekcionari iz regije nude ploče, knjige i garderobu. Kustos ovog festivala je umjetnica Isidora Branković, koja je banjalučkoj publici poznata sa svojim performansima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana