Počinje 18. Glasov Sajam knjige

Aleksandra Madžar
Počinje 18. Glasov Sajam knjige

Banjaluka - Velika "Glasova" smotra pisane riječi biće otvorena danas u 17.30 časova besjedom književnika Berislava Blagojevića u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik".

Na ovogodišnjem 18. sajmu knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme, koji će biti otvoren do 23. septembra, sve zaljubljenike u pisanu riječ očekuje veliki broj novih izdanja iz svijeta srpske i svjetske književnosti.

- Moto Sajma ove godine je "Knjiga na dar", a cijena ulaznice simbolično je jedna marka - rekla je rukovodilac "Glasovog" Sajma knjige Petra Ivić.

Novim izdanjima predstaviće se izdavači iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bjelorusije i drugih zemalja.

- Sigurna sam da će različite forme i žanrovi koje su pripremile izdavačke kuće Zavod za udžbenike Beograd, Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo, Udruženje izdavača Republike Srpske, Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, kao i "Laguna", "Kairos", "Dereta", "Pčelica", "Globisino"… biti zanimljive posjetiocima Sajma - kaže Ivićeva.

Književnica Ljiljana Habjanović-Đurović potpisivaće knjige i družiće se sa svima koji poštuju njen literarni rad u subotu, 21. septembra, na štandu izdavačke kuće "Globosino".

- Cijela godina u našoj izdavačkoj kući biće u znaku obilježavanja 25 godina književne karijere Ljiljane Habjanović-Đurović, pa će tako i na "Glasovom" Sajmu biti organizovano druženje sa ovom književnicom - najavili su iz izdavačke kuće "Globosino".

Kao i svake godine, prateće manifestacije, kao i promocije novih naslova između dva sajma okupiće stručnjake iz oblasti književnosti, izdavaštva i medija.

- Ova manifestacija predstavlja šestodnevnu "knjižaru" sa ponudom od više hiljada naslova. Sajamska sniženja i ove godine očekuju sve one koji odluče da izdvoje novac za bilo koje od ovih djela, jer je vrijednost knjige neprolazna - kazala je Ivićeva.

Nagrade

I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade, "Moštanica" za izdavački poduhvat godine, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Takođe, biće dodijeljene nagrade "Gutemberg" za grafički najbolje proizvedenu knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana