Počeo prvi eko-festival “Dani Vrbasa”

Agencije
Počeo prvi eko-festival “Dani Vrbasa”

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović otvorio je danas Prvi eko-festival pod nazivom “Dani Vrbasa”, koji treba da predstojećoj manifestaciji “Ljeto na Vrbasu” da ekološku notu.

Eko-festival organizuje Udruženje građana “Zeleni Vrbas” u saradnji sa gradskom Turističkom organizacijom i uz podršku Banjaluke, a u okviru ove manifestacije planirani su likovna kolonija, ekološka radionica, promocija raftinga i kajaka na Vrbasu, te kotlićijada.

Gavranović je istakao da ova dešavanja na Vrbasu nemaju samo kulturno-sportski, već i ekološki karakter.

On je podsjetio da je prije dva mjeseca sa načelnicima opština iz sliva Vrbasa potpisao Povelju za čist Vrbas, te da je današnja manifestacija svojevrsna promocija ciljeva koji su usmjereni ka promjeni svijesti o tome da ova rijeka nije samo prirodni potencijal, nego i značajan privredni i turistički resurs.

- Opredijelili smo se zato da uložimo značajan napor na očuvanju Vrbasa kao jedne čiste, zdrave i ekološki potpuno prihvatljive rijeke, koja će u cijelom svom toku praktično biti zaštićena od daljeg zagađivanja. Zbog toga su svi napori ka ostvarenju tog cilja značajni, rekao je Gavranović novinarima.

Direktor Turističke organizacije Banjaluke Ostoja Barašin istakao je da u subotu, 13. jula, počinje standardni program manifestacije “Ljeto na Vrbasu”.

- Vrbasu želimo da damo maksimum i očuvamo ga onoliko koliko to njegovi resursi dozvoljavaju, a da pritom ne nanesemo štetu njegovom biodiverzitetu, rekao je Barašin.

On je istakao da je ova godine poseban značaj dat jubileju - 60 godina manifestacije “Ljeto na Vrbasu”, te da će u ponedjeljak, 15. jula, tim povodom biti upriličena izložba fotografija, promocija filma i publikacija 60 godina “Ljeta na Vrbasu”.

Prema njegovim riječima, tradicionalni skokovi sa gradskog mosta planirani su za subotu, 13. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana