Počeo program zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Srna
Počeo program zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

SREBRENICA - Pogram trećeg Kulturno-prosvjetnog zbora "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" počeo je danas u Srebrenici u organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SKPD/ "Prosvjeta" iz ovog mjesta.

U okviru današnjeg programa srebrenički književnik Marko Milovanović predstavio je životni put i djelo lingviste i književnika Luke Milovanova Georgijevića rođenog 1784. godine u Osatu u tadašnjoj srebreničkoj nahiji, čije ime nosi ova manifestacija.


Milovanović je istakao da je Georgijević stvorio osnove srpskog jezika i pisma koje je Vuk Stefanović Karadžić oblikovao, nadogradio i normirao.

On je posjetio da je Georgijević radio sa Savom Mrkaljem i Karadžićem na stvaranju srpskog narodnog jezika.

Takođe, Milovanović je podsjetio na težak životni put Georgijevića, koji je završio visoke škole i bio učitelj u Srpskoj školi u Pešti, da bi zbog bolesti ostao bez posla i umro slijep u neimaštinji u Budimu, 23.novembra 1828.godine.

Ovu manifestaciju "Prosvjeta" je pokrenula radi rehabilitacije i afirmacije lika i djela Luke Milovanova Georgijevića i podsticanja stvaralaštva i kulturnog obogaćivanja ka čemu je i on stremio.

Danas je prigodnim referatom Danijele Živanović obilježeno i 60 godina postojanja srebreničke Gimnazije.

Ona je podsjetila na početak i rad Gimnazije do 1982. godine, kada je zbog reforme obrazovanja ukinuta, da bi ponovo "oživjela" nakon rata u BiH 1995.godine u okviru Srednjoškolskog centra koji broji 340 učenika i postiže zavidne rezultate u obrazovanju što potvrđuju brojne nagrade i priznanja sa takmičenja i sajmova znanja širom Republike Srpske i regiona.

Članovi "Prosvjete" Radomir Pavlović i Miloš Nikolić evocirali su sjećanja i govorili o znametnitom srebreničkom profeosru, hroničaru i pedagogu Živanu Jovanoviću i kulturologu Bošku Milovanović, koji su ostavili duboke tragove u oblastima u kojima su radili.

Ovim se posjeća i na stotinu godina od rođenja Jovanovića i sedamdeset godina od rođenja Milovanovića.

Program ove manifestacije biće nastavljen u petak, 10. decembra, kada će biti predstavljen drugi i treći broj časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac" u izdanju "Prosvjete".

Tom prilikom biće uručene i nagrade pobjednicima književnih, te novinarskog i literarnog konkursa, koje je raspisala "Prosvjeta2.

Nagrada za poeziju nosi naziv po Luki Milovanovu Georgijeviću, za priču po srebreničkom književniku Zvonimiru Šubiću, novinarska je posvećena Bošku Milovanoviću, a literarna, za učenike, profesoru Živanu Jovanoviću.

Nakon dodjele nagrade biće održano pjesničko veče uz nastup pjesnika Vojina Ostojića, Ljubisava Simića, Aleksandre Mićić i Dejana Kolovića iz Bratunca i Srebrenice.

Kulturno-prosvjetni zbor biće završen u ponedjeljak, 13. decembra, održavanjem okruglog stola o temi "Stanje srpskog jezika i pisma" o čemu će govoriti profesori Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta sa Pala Saša Knežević i Željka Pržulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana