Počeo novi ciklus radionica u dječijem odjeljenju NUB RS

Ilijana Božić
Počeo novi ciklus radionica u dječijem odjeljenju NUB RS

BANjALUKA - U današnje doba važno je da biblioteka bude okupljalište djece, jer im pruža prostor za razvoj intelektualnih i kreativnih sposobnosti kroz različite aktivnosti i radionice. Takođe biblioteka može da bude mjesto gdje se djeca osjećaju sigurno i dobrodošlo, mjesto zdravog odrastanja koje pomaže u razvoju društvenih vještina i znanja.

Kazala je to za “Glas Srpske” bibliotekarka u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske i književnica Aleksandra Čvorović, govoreći o kreativnim radionicama koje su početkom ovog mjeseca ponovo zaživjele u Dječijoj biblioteci “Borik”.

Ona je dodala da se kroz biblioteku promoviše kultura čitanja i učenja, što je ključno za razvoj budućih generacija.

Tako će svakog ponedjeljka u martu od 18 do 19 časova biti organizovana radionica “Malci-radoznalci” te istim danom od 19 do 20 časova biće vježbe čitanja, a na obje radinice djeca će raditi sa bibliotekarkom i profesoricom srpskog jezika i književnosti Sanjom Ivanović. Radionice za predškolce biće održavane četvrtkom od 18 do 19 časova, a dramsko-recitatorska radionica istog dana od 19 do 20 časova, koje će voditi Aleksandra Čvorović. Petkom od 19 do 20 sati Ivanovićeva će voditi radionicu “Čitajmo zajedno”.

Čvorovićeva je istakla da je razvijanje ljubavi prema čitanju i pisanoj riječi kod djece od izuzetne važnosti, jer to nije samo vještina koja im pomaže u akademskom uspjehu, već i u širem smislu obogaćuje njihov život.

- Kroz čitanje djeca razvijaju maštu, kreativnost, kritičko razmišljanje i empatiju. Takođe čitanje im omogućava da istraže svijet oko sebe na nov i inspirativan način, što ih može podstaknuti da postanu radoznaliji i otvoreniji prema novim idejama - kazala je ona.

Naglasila je da organizovanjem ovih radionica žele djeci da pruže raznovrsne i kvalitetne aktivnosti koje će ih edukovati, zabaviti i inspirisati te stvoriti od njih buduće čitaoce i korisnike biblioteke, sa razvijenim stavom i kritičkim mišljenjem.

- Radionice mogu pružiti djeci priliku da razviju vještine čitanja, pisanja, izražavanja, ali i da istraže svoje talente i interese kroz umjetničke, dramske i kreativne aktivnosti. Takođe kroz ove radionice djeca mogu stvoriti prijateljstva, osjećati se povezano s drugima i razvijati samopouzdanje - zaključila je Čvorovićeva.

Cijena radionice za članove dječije biblioteke iznosi 15 KM mjesečno, a radionice traju tri mjeseca u proljećnom periodu, tačnije od marta do kraja maja i tri mjeseca u jesenjem periodu od oktobra do kraja decembra.

Tinejdžerski razgovori

Čvorovićeva će subotom od 12 do 14 časova voditi radionicu “Tinejdžerski razgovori”, koja je besplatna za sve učesnike, samo je potrebna prijava. Namijenjena je djeci od 11 do 15 godina.

- Značaj vođenja tinejdžerskih razgovora ogleda se u tome što pruža mladima prostor da izraze svoje misli, osjećaje i dileme u sigurnom i podržavajućem okruženju. Omogućavaju tinejdžerima da se bolje razumiju i prihvate te da razvijaju vještine samosvijesti, emocionalne inteligencije i komunikacije - rekla je ona.

Dodala je da vođenje ovakvih razgovora može pomoći u prevenciji problema s kojima se mladi suočavaju te im pružiti podršku i savjete u njihovom rješavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana