Počeo Festival evropskog filma na Paliću: Tanane, jako nevidljive niti

Priredio: Žarko Marković
Počeo Festival evropskog filma na Paliću: Tanane, jako nevidljive niti

PALIĆ - Festival evropskog filma na Paliću otvoren je uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji glumici Anici Dobroj, reditelju Ademiru Kenoviću i direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu, dok je takmičarski program otvoren projekcijom filma “Sva lica dobrote” reditelja Jorgosa Lantimosa.

Anica Dobra je dočekana višeminutnim aplauzom posjetilaca, a “Lifku” u kategoriji domaćih stvaralaca uručio joj je direktor festivala Radoslav Zelenović, koji je rekao da je tom nagradom “svrstana u red onih koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji”.

Ona je zahvalila prisutnima što sa njom dijele ovaj “blistavi trenutak” i proglasila otvorenim 31. izdanje Festivala evropskog filma Palić.

- Razmišljajući kako je došlo da večeras stojim na ovom mestu i delim sa vama važne trenutke za mene, pomislila sam da to nije samo zbog filmova koje i ja i vi volimo, već da je to zbog onoga što se dešava pre, ispred ili iza jednog filma - rekla je glumica.

Prema njenim riječima, “to su tanane, jako nevidljive niti” koje glumci mislima prenose, a gledaoci ih prepoznaju.

Reditelju Ademiru Kenoviću pripala je regionalna “Lifka”, a programski direktor festivala Miroslav Mogorović je naveo da uručuje “važnu nagradu prijatelju i kolegi i nekome ko je definisao kinematografiju, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i u regionu”.

- Srećan sam što sam ovdje nakon toliko godina. Želim da zahvalim svim ljudima koji omogućavaju da se ovi filmovi, koje smo mi radili, prave, kao i svima koji su učestvovali u stvaranju tog blaga našeg jugoslovenskog i regionalnog filma - rekao je Kenović.

Mogorović je uručio “Lifku” i direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu.

- Velika mi je čast da dođem u Srbiju za koju sam jako vezan. Imam dosta prijatelja iz Srbije, iako sam porijeklom iz Grčke, a dugi niz godina proveo sam u Americi. Na Srbiju me podsjeća šljivovica, muzika Gorana Bregovića... - rekao je Papamihael.

Festival je otvorio triptih “Sva lica dobrote” koji prati čovjeka bez mnogo izbora koji pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom, policajca uznemirenog što se njegova nestala žena vratila kao potpuno drugačija osoba i ženu odlučnu da pronađe nekog posebnog sa neobičnim vještinama. U glavnim ulogama su Ema Stoun, Vilem Dafo, Džesi Plemons, Margaret Kvoli i Hong Čau.

Glavnu takmičarsku selekciju 31. Festivala evropskog filma Palić čine i filmovi “Svjetlost blijedi” reditelja Papamihaela, “Čovjek magnet” Gusta van der Bergea, “Kalmanov dan” Sabolča Hajdua, “Posljednji od Jevreja” Noea Debrea i “Kad svane dan” Runara Runarsona. Tu su i “Proslava” Brune Ankovića, “Andreina ljubav” Manuela Martina Kuenke, “Sinovi” Gustava Melera, “78 dana” Emilije Gašić, “Djevojka sa iglom” Magnusa fon Horna i van konkurencije “Drugi čin” Kventina Dipijoa.

U takmičarskoj selekciji programa “Paralele i sudari” biće prikazani filmovi “Svjetla” Beate Parkanove, “Zauvijek - zauvijek” Ane Burjačkove, “Kjuka: pred kraj ljeta” Kostasa Karamuntanisa, “Bosanski lonac” Pave Marinkovića i “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija” Tomasa Vengrisa. Tu su i “Rana oklijevanja” Selmana Nadžara, “Osam prizora na jezeru Biva” reditelja Marka Rata, “Osmijeh sudbine” Andžeja Jakimovskog i “Panoptikon” Džordža Siharulidzea.

Selekcije

Tokom trajanja festivala do 26. jula biće prikazani i filmovi u okviru selekcija “Mladi duh Evrope”, “Galicija u fokusu”, “Novi mađarski film”, “Novi evropski dokumentarci” i drugi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana