Počelo snimanje igrano-dokumentarne serije “Drug Marko”: Rankovićeva sudbina, intrige i ćutanja

Priredila: Milanka Mitrić
Počelo snimanje igrano-dokumentarne serije “Drug Marko”: Rankovićeva sudbina, intrige i ćutanja

BEOGRAD - “Drug Marko” naziv je igrano-dokumentarne serije čije snimanje je nedavno počelo u Beogradu, a koja je rađena po scenariju generala u penziji Svetka Kovača, a u režiji Nedeljka Kovačića.

Glavnu ulogu Aleksandra Leku Rankovića, poznatog pod imenom Marko, igra glumac Nebojša Dugalić, a njegov lik je u centru priče koja obuhvata intrigantan period Jugoslavije.

- U dokumentima i analizama neizbežno je ime Aleksandar Ranković. Od spasavanja Tita i Vrhovnog štaba, preko optužbi za prisluškivanje i navodno zavereničko delovanje za preuzimanje vlasti, o njegovom ćutanju i odnosu sa ikonama tog vremena - navode producenti serije.

Kako navode, politička drama o kojoj će u seriji biti riječi bila je neodvojiva od privatnog života, te je serija jedna mješavina i jednog i drugog.

- Za starije gledaoce to je jedna od najvećih, ako ne i najveća priča iz Titove Jugoslavije, Rankovićeva sudbina, Brionski plenum i sve što se nakon toga događalo sa njim. A mlađim gledaocima, njima će, nadam se, biti interesantno da saznaju tu priču koja je bila toliko zanimljiva njihovim roditeljima, bakama i dekama pošto je već prošlo dosta vremena. Naše je da ponudimo jedno moderno i atraktivno pakovanje te priče kroz, s jedne strane, arhivu, zanimljive sagovornike i igrane rekonstrukcije koje pravimo kao da pristupamo proizvodnji igrano-dramskog programa - istakao je reditelj Nedeljko Kovačić, prenosi RTS.

Kako prenosi RTS, serija će obuhvatati teme od spasavanja Tita i Vrhovnog štaba, optužbi za prisluškivanje i navodno zavereničko djelovanje, do Rankovićevog ćutanja i odnosa s ljudima tog vremena.

- Mi zamišljamo okolnosti u kojima su oni tada i probamo da vidimo kako je to bilo u toj koži i balansirati između svih tih izazova koji su bili, kako spoljašnji tako unutrašnji. Meni je ovde zanimljivo to kako su te spoljne sile pritiskale ono što se tada formiralo kao neko novo društvo, a s druge strane, kako se ta sama vlast i moć iznutra raslojavala i delila i kako se prelamala nekako unutar same sebe - rekao je glumac Nebojša Dugalić koji glumi Aleksandra Rankovića.

Osim njega, u seriji će oživjeti likovi Slobodana Penezića Krcuna, Koče Popovića i Dobrice Ćosića. Rankovića u mladosti igraće Pavle Čemerikić, dok Slobodana Rankovića (sina Aleksandra Rankovića) igra mladi glumac Đorđe Kadijević.

- Značajno je da pominjemo te likove koji su do juče bili naši savremenici, upravo da ne bismo izgubili kontinuitet. Svi ti likovi su sve više udaljeni od nas i mi ne smemo da zaboravimo kroz šta su oni prolazili, kroz šta je naš narod prolazio, da bismo znali kako da pravimo put za budućnost. Da se na njihovim i vrlinama i manama, na greškama iz istorije učimo jer to je i poenta istorije kao nauke - ispričao je Hadži Nenad Maričić koji glumi Dobricu Ćosića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana